Αρχική σελίδα | Χάρτης πλοήγησης | Σύνδεση
linelineline

Φιλαναγνωσία

2η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου και επίσκεψη συγγραφέως κ. Κόντου   

Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου και της συνεχούς προσπάθειας για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, κάλεσε στο σχολείο τη βραβευμένη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας κ. Μαριέττα Κόντου.

Η κ. Κόντου συναντήθηκε με όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και μίλησε αναλυτικά για το συγγραφικό της έργο, τους ήρωες των βιβλίων της και τις πηγές έμπνευσης των ιστοριών της. Ακολούθως, δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τα παιδιά αναφορικά με τις δυσκολίες αλλά και τις χαρές που απορρέουν από το έργο ενός συγγραφέα. Οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων είχαν ήδη έρθει σε επαφή με το έργο της κ. Μαριέττας Κόντου διαβάζοντας τα βιβλία της, δραματοποιώντας σκηνές των έργων της και δημιουργώντας έργα ζωγραφικής, τα οποία κοσμούσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Θετική εντύπωση προκάλεσε η αμεσότητα της συγγραφέως, η προθυμία της να απαντήσει σε κάθε ερώτημα αλλά και ο γλυκύτατος τρόπος προσέγγισης και επικοινωνίας με όλα τα παιδιά, τα οποία κράτησαν στο μυαλό και την ψυχή τους την παραίνεση της συγγραφέως να αγαπήσουν τη λογοτεχνία και να προσπαθούν να εκφράζουν όλα τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου.

Για να υποστηριχτεί αυτή η δράση, την περίοδο από 3 έως 12 Απριλίου 2019, λειτούργησε στο σχολείο η 2η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις μητέρες που βοήθησαν, ώστε να λειτουργήσει με επιτυχία η έκθεση, καθώς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, υπό την αιγίδα του οποίου τέθηκε το σύνολο των δράσεων.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 12/04/2019   Εμφανίσεις: 558


Έκθεση παιδικού βιβλίου και επίσκεψη συγγραφέως στο σχολείο μας   

Στις 31 Μαΐου 2018, ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, στο πλαίσιο της θετικής κινητοποίησης των μαθητών/τριών απέναντι στο βιβλίο και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, κάλεσε στο σχολείο την κ. Λίζη Χανδακάρη, ποιήτρια, συγγραφέα και αφηγήτρια παραμυθιών.

Η κ. Χανδακάρη αφηγήθηκε λαϊκά παραμύθια από το βιβλίο της «Όνειρα Παραμύθια» και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των παιδιών για τη ζωή της και το πώς έγινε συγγραφέας. Στην ερώτηση ενός μαθητή τι θα συμβούλευε ένα παιδί που θέλει να γίνει συγγραφέας, απάντησε: «Να διαβάζει πολλά λογοτεχνικά βιβλία» και παρότρυνε τους/τις μαθητές/τριες να αρχίσουν να γράφουν τις σκέψεις τους σε ένα τετράδιο.

Για να υποστηριχτεί αυτή η δράση, την εβδομάδα από 29 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2018, λειτούργησε στο σχολείο Έκθεση Παιδικού Βιβλίου με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις μητέρες που βοήθησαν, ώστε να λειτουργήσει με επιτυχία η έκθεση.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 03/06/2018   Εμφανίσεις: 1018


Υποδοχή των πενήντα βιβλίων που μας προσέφερε η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου   

Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου στον χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης, πραγματοποιήθηκαν δράσεις για την υποδοχή πενήντα (50) βιβλίων που μας προσέφερε η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου.
Ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Αντώνιος Κοκκονός και οι εκπαιδευτικοί Μαστρογιάννη Αργυρούλα και Χριστάκη Αγγελική μίλησαν για την αξία του βιβλίου και τη σπουδαιότητα της πολιτιστικής προσφοράς της Ελληνικής Λέσχης του Βιβλίου που το σχολείο μας με χαρά αποδέχθηκε.
Αναγνώστηκε στους/στις μαθητές/τριες και αναλύθηκε η επιστολή της Ελληνικής Λέσχης του Βιβλίου.
Παρουσιάστηκε όλο το υλικό της προσφοράς στους/στις μαθητές/τριες οι οποίοι/ες είδαν από κοντά τα βιβλία, τα πήραν στα χέρια τους, τα ξεφύλλισαν και ενθουσιάστηκαν από την ιδιαίτερη φροντίδα και την αγάπη που τους έδειξε η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου. Έγινε έκθεση εικαστικών έργων των μαθητών/τριών, με θέμα: «Το βιβλίο, ο καλός μας φίλος».
Δημιουργήθηκαν κολάζ με λέξεις κλειδιά για το βιβλίο.
Σχεδιάστηκαν και ζωγραφίστηκαν φράσεις σπουδαίων ανθρώπων σχετικές με τη σπουδαιότητα του βιβλίου και της ανάγνωσης.
Τα παραπάνω έργα των μαθητών αναρτήθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο για το σκοπό αυτό χώρο του ισογείου.
Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων επισκέφθηκαν τον χώρο και είδαν το υλικό που μας προσέφερε η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου, τα βιβλία και την έκθεση.
Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου για την τόσο σημαντική προσφορά της!


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 18/11/2014   Εμφανίσεις: 2227


Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας: Επίσκεψη της κ. Αγγελικής Βαρελλά στο σχολείο μας   

Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας εκδήλωση στα πλαίσια του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας με προσκεκλημένη τη συγγραφέα Αγγελική Βαρελλά. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί της Στ΄ τάξης. Η κ. Αγγελική Βαρελλά, έτυχε αποθεωτικής υποδοχής από τους μαθητές/τριες της ΣΤ΄ και της Ε΄ τάξης που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ζήσουν για τρεις ώρες μια εξαιρετικής ποιότητας μαθησιακή εμπειρία. Άκουσαν την καταξιωμένη συγγραφέα να τους μιλά για την τέχνη του λόγου, τη δική της διαδρομή στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, τα βιώματά της που γίνονται εμπνεύσεις και αφορμές για τα βιβλία που γράφει και τέλος να αποκαλύπτει πολλά από τα "μυστικά της" σχετικά με το πώς γράφουμε όμορφα κείμενα, μικρά ή μεγάλα.
Αξίζει να τονισθεί πως ο τρόπος προσέγγισης των παιδιών από τη συγγραφέα ήταν μοναδικός. Ακολούθησε τη μαιευτική μέθοδο για να φτάσει στον επιδιωκόμενο σκοπό και στόχο, καθώς και να κινητοποιήσει τους/τις μαθητές/τριες. Θέτοντας ερωτήσεις σε πολλά διαφορετικά παιδιά και λαμβάνοντας τις απαντήσεις τους, έφτανε στο επιδιωκόμενο στόχο. Ακόμα και ο χαμηλός τόνος της φωνής της -αλλά ιδιαίτερα εκφραστικός- δημιούργησε μια "κατανυκτική" ατμόσφαιρα που μάγεψε τους μικρούς ακροατές/τριες. Στο τέλος υπέγραψε με ιδιαίτερη χαρά, αφιερώσεις σε δικά της βιβλία που είχαν διαβάσει οι μαθητές/τριες.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 05/12/2011   Εμφανίσεις: 3118ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ