Αρχική σελίδα | Χάρτης πλοήγησης | Σύνδεση
linelineline

Ευέλικτη Ζώνη: δραστηριότητες, σχέδια εργασίας

Το παραμύθι "Η κυρά-Κακή και οι 12 μήνες" από τη Β' τάξη   

Οι μαθητές/τριες της Β’ τάξης του σχολείου μας έγιναν μικροί συγγραφείς!

Με αφορμή το παραμύθι «Η κυρά-Καλή και οι δώδεκα μήνες», που βρίσκεται στο α’ τεύχος του Β.Μ. Γλώσσας, τα παιδιά διασκεύασαν το παραμύθι αυτό στο αντίστροφό του. Έτσι προέκυψε «Η κυρά-Κακή και οι δώδεκα μήνες».

Αφού διάβασαν και επεξεργάστηκαν το πρωτότυπο ως προς το περιεχόμενό του, προχώρησαν ομαδικά στη συγγραφή του νέου παραμυθιού, το διαχώρισαν σε νοηματικές υποενότητες και κάθε παιδί ανέλαβε την απόδοση του νέου κειμένου σε σκίτσα, αλλάζοντας τους χαρακτήρες και προσθέτοντας ή αφαιρώντας στοιχεία φαντασίας και μυθοπλασίας.

Τα παιδιά, με αίσθημα συνεργασίας και υπευθυνότητας, έφεραν σε πέρας το εγχείρημα αυτό και ωφελήθηκαν πολλαπλά.

Συγχαίρουμε τους/τις μικρούς/ες δημιουργούς για την όμορφη προσπάθειά τους και τους ευχόμαστε ν’ αγαπούν πάντα το βιβλίο, ανοίγοντας έτσι «παράθυρα» στο μυαλό και την ψυχή τους.

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ "Η ΚΥΡΑ-ΚΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ" ΑΠΟ ΤΟ Β1.
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ "Η ΚΥΡΑ-ΚΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ" ΑΠΟ ΤΟ Β2.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 28/11/2018   Εμφανίσεις: 584


Εικονογράφηση παροιμιών για τον Μάρτη και τον Απρίλη   

Οι μαθητές των Δ1 και Δ2 τμημάτων σας παρουσιάζουν γνωστές παροιμίες, με τον δικό τους παιδικό τρόπο. Η εργασία τους ήταν ομαδική και πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο των υπολογιστών (Τ.Π.Ε.).

Σκοπός ήταν να κατανοήσουν τη σημασία κάθε παροιμίας και να την απεικονίσουν χρησιμοποιώντας τη ζωγραφική ή κάνοντας κολάζ από έτοιμες εικόνες στο διαδίκτυο. Δείτε παρακάτω τα αποτελέσματα:


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 02/06/2018   Εμφανίσεις: 638


Τροχονόμοι στο σχολείο   

Την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, επισκέφτηκε το σχολείο μας κλιμάκιο της Τροχαίας Σπάρτης στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής που υλοποιούν οι μαθητές/τριες των τμημάτων της Α’ τάξης.

Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές/τριες σε θέματα Κυκλοφοριακής Αγωγής και να μάθουν:

α) να κυκλοφορούν με ασφάλεια ως πεζοί
β) τα σήματα κυκλοφορίας
γ) τους κινδύνους που υπάρχουν στον δρόμο
δ) την ασφαλή οδήγηση με το ποδήλατο
ε) τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουν όταν μετακινούνται με μέσα μεταφοράς (αυτοκίνητο, ποδήλατο, μέσα μαζικής μεταφοράς).

Με την προβολή ενός πολύ ενδιαφέροντος και παραστατικού διαδραστικού παιχνιδιού, οι τροχονόμοι κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τα παιδιά, να τα κάνουν να σκεφτούν, να προβληματιστούν, να αναθεωρήσουν λαθεμένες στάσεις και συμπεριφορές και να κατανοήσουν πως η ανθρώπινη ζωή είναι μέγιστο αγαθό, που οφείλουμε να προστατεύουμε επιδεικνύοντας σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Πιστεύουμε πως τα παιδιά ωφελήθηκαν πολύ από αυτή την παρουσίαση και ευχόμαστε τέτοιες προσπάθειες να συνεχιστούν, ώστε οι σημερινοί/ές αυτοί/ές μαθητές/τριες να γίνουν αύριο υπεύθυνοι πεζοί και οδηγοί. Γιατί η οδική ασφάλεια είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 14/05/2018   Εμφανίσεις: 684


Η κυρα-Σαρακοστή της Α’ τάξης   

Μετά το εορταστικό τριήμερο της Αποκριάς, μπήκαμε στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την περίοδο προετοιμασίας για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα.

Θέλοντας να εξηγήσουμε στα παιδιά τι σημαίνει αυτό το διάστημα των πενήντα ημερών ως τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, φτιάξαμε τη ζυμαρένια κυρα-Σαρακοστή και τη φέραμε στην τάξη. Εξηγήσαμε στα παιδιά ένα ένα τα στοιχεία που τη συνθέτουν, θέλοντας να τα μυήσουμε σ’ αυτό το έθιμο, που είναι από τα παλιότερα έθιμα του λαού μας, που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα.

Η γυναικεία αυτή μορφή αποτελεί ένα άτυπο ημερολόγιο, που αποδίδεται με τη μορφή μιας καλόγριας. Έχει σταυρωμένα τα χέρια, γιατί προσεύχεται, και τη φτιάχνουμε χωρίς στόμα, γιατί νηστεύει. Είναι στολισμένη με όσπρια, την κύρια τροφή κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και έχει εφτά πόδια, όσες και οι εβδομάδες ως το Πάσχα. Στο τέλος κάθε εβδομάδας θα της κόβουμε κι ένα ποδάρι, έτσι ώστε, όταν μείνει με ένα, να ξέρουμε ότι ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα.

Παλαιότερα, σύμφωνα με τη λαογραφία, αυτό το κομμάτι το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο μαζί με τα υπόλοιπα και όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.

Να και το τραγουδάκι της κυρα-Σαρακοστής:

Την κυρα – Σαρακοστή,
που ’ναι έθιμο παλιό,
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι τής φορούσαν
στο κεφάλι έναν σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να 'ρθει η Πασχαλιά.

Καλή Σαρακοστή σε όλους!!!


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 23/02/2018   Εμφανίσεις: 839[1] 2 3 4 5 6 7 ...Mετάβαση στην
                    επόμενη σελίδα


ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ