Αρχική σελίδα | Χάρτης πλοήγησης | Σύνδεση
linelineline
Συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου σε επιστημονική ημερίδα [16-05-2018]    |    Λειτουργία Ολοήμερου Προγράμματος για το σχολικό έτος 2018-19 [10-05-2018]    |    Εγγραφές στο Ολοήμερο Τμήμα για το σχολικό έτος 2018-19 [10-05-2018]    |    Διαδικασία εισαγωγής στην Α' Τάξη των Μουσικών Σχολείων [09-05-2018]    |    Ενημέρωση για τις δράσεις της 1ης ΤΟ.Μ.Υ. Σπάρτης [08-05-2018]    |    Ενημέρωση για τις εγγραφές στο Μουσικό Σχολείο Σπάρτης [06-05-2018]    |    Αποδεικτικό στοιχείο μόνιμης κατοικίας μαθητών [06-05-2018]    |    Εκδρομή στην Κέρκυρα [03-05-2018]    |    Διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία 2018-2019 [02-05-2018]    |    Εγγραφές στην Α' τάξη για το σχολικό έτος 2018-19 [26-04-2018]    |    Εγγραφές μαθητών στα Δημοτικά σχολεία για το σχολικό έτος 2018-19 [26-04-2018]    |    Διαγωνισμός Υποτροφίας για το Αμερικανικό Κολλέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ [25-04-2018]    |    Ενημέρωση για τη γιορτή της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 [21-03-2018]    |    Επίδοση Ελέγχων Προόδου και ενημέρωση για το Β' Τρίμηνο [14-03-2018]    |    Προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανάληψη ημερήσιας μετακίνησης μαθητών/τριών 1ου Δ.Σ. Σπάρτης [20-02-2018]    |   

Προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων

Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (eTwinning Plus) με τίτλο “Welcome to our...   

Κατά τo σχολικό έτος 2015-2016, τα τμήματα Γ2 και Δ1 της σχολικής μας μονάδας συμμετείχαν ενεργά σε ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων eTwinning Plus με τίτλο “Welcome to our e-Calendar” με ιδρυτή/συντονιστή τον εκπαιδευτικό Αγγλικής Γλώσσας, κ. Γεώργιο Πασταρματζή, και πολύτιμη συνοδοιπόρο τη συνάδελφό του, κ. Αθανασία Ορφανού.

Μέσω της ευέλικτης ζώνης και του γνωστικού αντικειμένου της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας, οι δύο εκπαιδευτικοί μαζί με τους 43 μαθητές και μαθήτριες συνεργάστηκαν από κοινού με “συμμαθητές” τους στην Ουκρανία, Τσεχία, Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και Μονεμβασιά προκειμένου να δημιουργήσουν ένα παράλληλο διακρατικό ηλεκτρονικό ημερολόγιο ποικίλων δράσεων και να το διαμοιραστούν μέσω της ασφαλούς ηλεκτρονικής συνεργατικής πλατφόρμας (Twinspace) και του ημερολόγιου έργου (ProjectJournal), τα οποία εμπλουτίζονταν τακτικά με σχετικό υλικό.

Η πάντα υποστηρικτική συνδρομή του Διευθυντή μας, κ. Αντώνη Κοκκονού, συνετέλεσε στην επιτυχημένη έκβαση της εξελικτικής πορείας του πλάνου εργασίας μας, κάτι άλλωστε που διακρίνεται εύκολα και στο ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό που επισυνάπτεται. Όλες οι δράσεις μας έχουν αποτυπωθεί καλαίσθητα με πολλαπλά εργαλεία και εφαρμογές με αποτέλεσμα οι φωτοπαρουσιάσεις, τα βίντεο, τα ψηφιακά βιβλία, τα φύλλα εργασίας και τα ηλεκτρονικά λευκώματα να έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των συνεργατών μας.

Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν με την προβολή των τελικών προϊόντων τα οποία (συν)δημιούργησαν διαδραστικά αλλά και με το επιστέγασμα του επιτυχημένου ρόλου τους με ανάλογο πιστοποιητικό συμμετοχής και ενθύμια του ευρωπαϊκού ταξιδιού μας τους οκτώ τελευταίους μήνες! “HAPPY SUMMER 2016” σε όλους από την εξαιρετική ομάδα των eTwinners στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης …

Στοχοθεσία

Ο βασικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος σχετιζόταν με την καλλιέργεια πολυπολιτισμικής κουλτούρας και ουσιαστικού συσχετισμού των ομοιοτήτων αλλά και των διαφορών μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολικών τάξεων.
Τοπικές εορτές κάθε εταίρου, παγκόσμιες ημέρες, μαθητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές επισκέψεις και τόσα άλλα συνέθεσαν το παζλ της καθημερινής εκπαιδευτικής εμπειρίας μετουσιώνοντάς τη σε ένα παράλληλο σύμπαν ενεργούς σύμπραξης και συνειδητοποίησης της διαφορετικότητας ή μη. Όλες οι δράσεις μας έχουν αποτυπωθεί καλαίσθητα με πολλαπλά εργαλεία και εφαρμογές με αποτέλεσμα οι φωτοπαρουσιάσεις, τα βίντεο, τα ψηφιακά βιβλία, τα φύλλα εργασίας και τα ηλεκτρονικά λευκώματα να έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των συνεργατών μας.
Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν με την προβολή των τελικών προϊόντων τα οποία (συν)δημιούργησαν διαδραστικά αλλά και με το επιστέγασμα του επιτυχημένου ρόλου τους με ανάλογο πιστοποιητικό συμμετοχής και ενθύμια του ευρωπαϊκού ταξιδιού μας τους οκτώ τελευταίους μήνες! Μέσω της διαρκούς παροχής εσωτερικών κινήτρων, οι μαθητές μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους κατάφεραν επιτυχημένα να συγκροτήσουν μία παιδαγωγική ομάδα που εκπροσώπησε άξια τη σχολική μας μονάδα στην τελική ολοκλήρωση ενός κοινού ημερολογίου όπου διακρίνονται σαφώς το πόσα λίγα είναι ουσιαστικά αυτά που μας διαχωρίζουν και πόσο περισσότερα αυτά που μας ενώνουν σε επίπεδο σχολικού μικρόκοσμου ….

Μεθοδολογία

Σε όλες τις φάσεις του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε έμπρακτα η μέθοδος των σχεδίων εργασίας (project) και η ομαδοσυνεργατική μέθοδος-διαθεματική προσέγγιση σύμφωνα με το αναλυτικό σχεδιάγραμμα πορείας του έργου. Δημιουργήθηκαν δύο διακρατικές υποομάδες που εργάζονταν παράλληλα, προς την ολοκλήρωση του έργου οι δύο ομάδες από κοινού δημιουργούν πρωτότυπο υλικό μέσω δραστηριοτήτων σύμπραξης, συνεργασίας, αφόρμησης ιδεών και (συν)παραγόμενου αποτελέσματος. Το 1ο Δ.Σ. Σπάρτης ανήκει στην ομάδα Ελλάδας–Ουκρανίας, οι υπόλοιπες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο/Τσεχία) συνεργάστηκαν αρχικά μεταξύ τους. Ενδεικτικά αξιοποιήθηκαν τα ακόλουθα: καταιγισμός ιδεών (brainstorming), αφήγηση προσωπικών εμπειριών, παρατήρηση και έρευνα, παιχνίδι ρόλων, καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις, ιδεατές συνεντεύξεις κ.ο.κ.

Δραστηριότητες


Ακολουθούν με χρονολογική σειρά ενδεικτικά παραδείγματα των πολλαπλών δραστηριοτήτων που έχουν αναρτηθεί στον χώρο κοινών συνεργατικών δραστηριοτήτων και στο ημερολόγιο έργου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eTwinning εκ μέρους των δύο καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας του 1ου Δ.Σ. Σπάρτης. Μέρος αυτών των δράσεων έχουν αναρτηθεί φωτογραφικά και στον ιστότοπο του σχολείου μας. Δωρεάν διαδικτυακά εργαλεία και εφαρμογές αξιοποιήθηκαν προκειμένου να παραχθούν τα ακόλουθα: φωτοπαρουσιάσεις, ηλεκτρονικά βιβλία, ψηφιακά άλμπουμ-λευκώματα, βιντεοπαρουσιάσεις, στάδια συνεργατικής εργασίας/επικοινωνίας, εννοιολογική αναπαράσταση, (αυτο)αξιολόγηση κτλ.

Γνωρίζοντας τη Σπάρτη μέσω διαδραστικής φωτογραφίας
Παρουσιάζω το σχολείο μου
Έναρξη γωνιάς eTwinning στο σχολείο
Εορτασμός Halloween
Επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς και ελληνικού λαδιού
Εορτασμός Thanksgiving
Χριστούγεννα 2015
Ηλεκτρονικό βιβλίο ελληνικών εορταστικών εθίμων
Χειμώνας 2016
Χειμερινά βίντεο
Happy Valentine’s Day
Συννεφόλεξα
25η Μαρτίου 1821
Εθνικός ύμνος
Απόκριες
Αποκριάτικα βίντεο
Πρωταπριλιά
Τηλεδιάσκεψη Σπάρτης-Ουκρανίας
Πασχαλινό ηλεκτρονικό βιβλίο
Πασχαλινές ευχές μέσω βίντεο
Πάσχα 2016
Δραστηριότητες Βιβλίου Αγγλικών (Δ΄ τάξη)
Δράση υγιεινού φαγητού (Γ΄ τάξη)
Τραγούδι σωστής διατροφής
Πρωτομαγιά 2016
Η Άνοιξη στην Ελλάδα
Τελικό συνεργατικό προϊόν / ημερολόγιο για το σχολικό έτος 2015-2016 με τα σχολεία-εταίρους
Οφέλη προγράμματος ανά χώρα / αξιολόγηση μέσω δημοσκόπησης


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 14/06/2016   Εμφανίσεις: 1465


«Σκουπιδιστάν» το κόμικ των μαθητών-τριών του Δ1 για την ανακύκλωση (από το βιβλ...   

Οι μαθητές/τριες του τμήματος Δ1 συμμετείχαν, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2015 – 2016, σε πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα την ανακύκλωση και τίτλο: «Τίποτα δεν πάει χαμένο...».

Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων (διαθεματική προσέγγιση του θέματος, εικαστικές δημιουργίες, επισκέψεις σε φορείς της πόλης μας, κ.ά.), τα παιδιά ασχολήθηκαν με τη δημιουργία comic, στα πλαίσια του μαθήματος των Τ.Π.Ε., με αφορμή το βιβλίο του Κ. Μάγου «Σκουπιδιστάν».

Αφού διάβασαν και επεξεργάστηκαν το παραπάνω βιβλίο ως προς το περιεχόμενό του, το διαχώρισαν σε νοηματικές ενότητες και κάθε ομάδα ανέλαβε τη μετατροπή του έργου σε σκίτσα και την απόδοση των διαλόγων σε σύντομες και περιεκτικές φράσεις – συννεφάκια.
,
Κάθε ομάδα κάλυψε από 1 έως 3 ζωγραφιές του comic, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση του προγράμματος Ζωγραφικής των Η/Υ του εργαστηρίου μας, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού των Τ.Π.Ε. (Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών)κ. Καψούλια Μαρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι χαρακτήρες(βασιλιάς, φυσησοφός, παιδιά...) του comic σχεδιάστηκαν πρώτα στο χαρτί από τους μαθητές και στη συνέχεια, με τη βοήθεια του σαρωτή, εισήχθησαν στα κατάλληλα πεδία.

Τα παιδιά, με αίσθημα συνεργασίας και ομαδικότητας, έφεραν σε πέρας το εγχείρημα αυτό και ωφελήθηκαν πολλαπλά, καθώς εξασκήθηκαν στη χρήση του προγράμματος Ζωγραφικής και επεξεργασίας εικόνας – κειμένου, λειτούργησαν αφαιρετικά στο αρχικό κείμενο, αποδίδοντας περιλήψεις των κειμένων του βιβλίου, ανέπτυξαν ταξινομική και αναλυτική ικανότητα και μεθοδικότητα.

Συγχαίρουμε τους/τις μικρούς/ες δημιουργούς για την όμορφη προσπάθειά τους και τους ευχόμαστε "Καλό Καλοκαίρι" με τη συντροφιά και του δικού τους βιβλίου!


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 01/06/2016   Εμφανίσεις: 1453


Happy * eTwinning * Holidays!   

Οι μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Γ2 και Δ1 του σχολείου μας που συμμετέχουν την τρέχουσα σχολική χρονιά σε διακρατικό πολιτιστικό πρόγραμμα eTwinning Plus με τίτλο “Welcome to our e-Calendar” επέλεξαν να επικοινωνήσουν ελληνικά εορταστικά έθιμα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία, Ουκρανία). Διαθέτοντας καλλιτεχνική έμπνευση και εικαστική παρόρμηση, ζωγράφισαν συγκεκριμένα έθιμα, τα περιέγραψαν με απλά λόγια στην Αγγλική Γλώσσα και με τη συνδρομή των ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών τους δημιούργησαν τρία διαφορετικά καλαίσθητα “φωτο-βιβλία” που στάλθηκαν ταχυδρομικά -αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή- στους εταίρους μας προκειμένου να τους ενημερώσουμε σχετικά αλλά και να τους ευχηθούμε με πρωτότυπο τρόπο ό,τι το καλύτερο για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. “Season’s Greetings to all of you” …


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 20/12/2015   Εμφανίσεις: 1462


“Happy eTwinning Thanksgiving” στο 1ο Δ.Σ. Σπάρτης   

Στα πλαίσια υλοποίησης διακρατικού εκπαιδευτικού προγράμματος eTwinning Plus με τίτλο “Welcome to our e-Calendar”, οι μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Γ2 και Δ1 με τη συνδρομή των υπεύθυνων εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας, κ.κ. Αθανασίας Ορφανού και Γεώργιου Πασταρματζή, υλοποίησαν ποικίλες δράσεις αναφορικά με την Αμερικανική Εορτή των Ευχαριστιών την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015 (αντί της Πέμπτης 26/11, λόγω του εορτασμού του Οσίου Νίκωνα) στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης προκειμένου να διαμοιραστεί μία ακόμη πτυχή της Αγγλόφωνης κουλτούρας και να ευαισθητοποιηθούμε για την αξία της ευγνωμοσύνης στην εποχή μας. Όπως αποδεικνύει το συνημμένο ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό, μέσω λεξιλογικών ασκήσεων και εικαστικού εργαστηρίου με κεντρικό άξονα το Φθινόπωρο, τις επίκαιρες γαλοπούλες και τους αποδέκτες των καθημερινών “ευχαριστώ” μας, καταφέραμε να προσεγγίσουμε το νόημα της εορτής και να το προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα. Οι συνεργάτες, πάντως, στο εξωτερικό (σχολικές τάξεις στη Μεγάλη Βρετανία, Τσεχία, Ουκρανία) αλλά και στη Μονεμβασιά ενθουσιάστηκαν με τις σχετικές αναρτήσεις μας τόσο στο TwinSpace (χώρο κοινών συνεργατικών δραστηριοτήτων) όσο και στο ημερολόγιο (Journal) του συγκεκριμένου έργου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eTwinning Live. “HAPPY THANKSGIVING 2015”, και του χρόνου …


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 27/11/2015   Εμφανίσεις: 1478[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ...Mετάβαση στην
                    επόμενη σελίδα


ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ