Αρχική σελίδα | Χάρτης πλοήγησης | Σύνδεση
linelineline
Συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου σε επιστημονική ημερίδα [16-05-2018]    |    Λειτουργία Ολοήμερου Προγράμματος για το σχολικό έτος 2018-19 [10-05-2018]    |    Εγγραφές στο Ολοήμερο Τμήμα για το σχολικό έτος 2018-19 [10-05-2018]    |    Διαδικασία εισαγωγής στην Α' Τάξη των Μουσικών Σχολείων [09-05-2018]    |    Ενημέρωση για τις δράσεις της 1ης ΤΟ.Μ.Υ. Σπάρτης [08-05-2018]    |    Ενημέρωση για τις εγγραφές στο Μουσικό Σχολείο Σπάρτης [06-05-2018]    |    Αποδεικτικό στοιχείο μόνιμης κατοικίας μαθητών [06-05-2018]    |    Εκδρομή στην Κέρκυρα [03-05-2018]    |    Διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία 2018-2019 [02-05-2018]    |    Εγγραφές στην Α' τάξη για το σχολικό έτος 2018-19 [26-04-2018]    |    Εγγραφές μαθητών στα Δημοτικά σχολεία για το σχολικό έτος 2018-19 [26-04-2018]    |    Διαγωνισμός Υποτροφίας για το Αμερικανικό Κολλέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ [25-04-2018]    |    Ενημέρωση για τη γιορτή της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 [21-03-2018]    |    Επίδοση Ελέγχων Προόδου και ενημέρωση για το Β' Τρίμηνο [14-03-2018]    |    Προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανάληψη ημερήσιας μετακίνησης μαθητών/τριών 1ου Δ.Σ. Σπάρτης [20-02-2018]    |   

Δράσεις, εκδηλώσεις

Εορταστική εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στο 1ο Δ.Σ. Σπάρτης   

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, στις 8:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης πραγματοποιήθηκε η γιορτή για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της ΣΤ' τάξης παρουσίασαν την εκδήλωση με τίτλο: "Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία", φωτίζοντας ιστορικές στιγμές που οδήγησαν στην εξέγερση των Ελλήνων και στα ιστορικά γεγονότα που έφεραν την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της διευθύντριας του σχολείου κ. Αλέξη Αδαμαντίας, η οποία τόνισε τη σημασία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ' τάξης παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα, που αναφέρονταν στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, με έμφαση στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι σκλαβωμένοι Έλληνες και στις προσπάθειες που κατέβαλλαν για τη σωστή οργάνωση της επανάστασης. Η εκδήλωση έκλεισε με το θεατρικό έργο: "Από το κρυφό στο... "κουφό" σχολειό", όπου με κωμικό τρόπο παρουσιάστηκαν οι αντιθέσεις στις ζωές των παιδιών της σύγχρονης εποχής σε σύγκριση με τα χρόνια της σκλαβιάς. Οι ηθοποιοί των θεατρικών δρώμενων έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, μαγεύοντας το κοινό με τις ερμηνείες τους, που τους αντάμειψε με το πιο θερμό χειροκρότημα.

Στη χορωδία του σχολείου συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Ε' τάξης που τραγούδησαν επετειακά τραγούδια, μεταφέροντας το κοινό πίσω σε ηρωικές στιγμές των χρόνων της επανάστασης.

Η διδασκαλία των ρόλων και η σκηνοθεσία των θεατρικών έργων πραγματοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων της ΣΤ' τάξης κ. Παπαγιαννάκο Τάσο και Νικολόπουλο Χρήστο, ενώ την ευθύνη της προετοιμασίας και της διεύθυνσης της χορωδίας είχε η μουσικός του σχολείου κ. Γκιοτσαλίτου Μαρία. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες που συμμετείχαν, καθώς και σε όσους/ες συνετέλεσαν στην επιτυχία της γιορτής.

Μετά το πέρας της εορταστικής εκδήλωσης, ο σημαιοφόρος, οι παραστάτες, οι μαθητές/τριες του δεύτερου τμήματος της ΣΤ' τάξης και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, συμμετείχαν στην κατάθεση στεφάνων που πραγματοποιήθηκε στο Κενοτάφιο του Λεωνίδα.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 24/03/2018   Εμφανίσεις: 187


Η χελιδόνα έφτασε στο σχολειό μας!   

Την Πέμπτη 1 Μαρτίου, αναβίωσε στην αυλή του σχολείου μας το έθιμο της χελιδόνας. Τα παιδιά της Α' τάξης, κρατώντας τα «χελιδονοκούδουνα» και τα στολισμένα με λουλούδια καλάθια τους, τραγούδησαν τα κάλαντα του Μάρτη, αναγγέλοντας έτσι τον ερχομό της άνοιξης.

Το έθιμο της χελιδόνας έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Δωδεκάνησα.

Την πρώτη Μαρτίου ή στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, τα παιδιά στις περιοχές αυτές γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, τη «χελιδόνα», και τραγουδούν ένα είδος καλάντων, τα χελιδονίσματα.

Τη «χελιδόνα» σε κάποιες περιοχές τη στολίζουν με φύλλα κισσού, που είναι χαρακτηριστικό της αειθαλούς βλάστησης, σε άλλες με ζουμπούλια ή άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια, κι αλλού της κρεμούν κουδουνάκια και πολύχρωμα χαρτιά.

Οι «Χελιδονιστές», οι οποίοι είναι κυρίως παιδιά αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ενήλικες, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών. Παλιά, οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, αυγά και σε λίγες περιπτώσεις χρήματα. Τα λεφτά, καθώς και ό,τι προϊόντα μάζευαν τα παιδιά, τα αφιέρωναν στην εκκλησία.

Κάποια «χελιδονίσματα» χαιρετίζουν το έαρ, την άνοιξη και απαγγέλλουν στίχους, για να διώξουν τον χειμώνα ή τον τελευταίο μήνα του, τον Φλεβάρη.

«Ήλθε ήλθε χελιδών, καλάς ώρας άγουσα,
καλούς ενιαυτούς,
επί γάστερι λευκά κηπί (και επί) νώτα μέλαινα».


Και η χελιδόνα, με τη μαύρη ράχη και την άσπρη κοιλιά, ξεκινώντας από την ειδωλολατρική Ελλάδα και πετώντας ασταμάτητα από άνοιξη σε άνοιξη για αιώνες ολόκληρους, πέρασε από το Βυζάντιο και συνεχίζοντας το ταξίδι της έφτασε μέχρι τις ημέρες μας και κελαηδά ακόμα.

Ας χαιρετήσουμε, λοιπόν, τον ερχομό της άνοιξης και ας ευχηθούμε να συνεχιστεί η διατήρηση τέτοιων εθίμων, ως στοιχεία αναπόσπαστα της μακραίωνης και αδιάλειπτης ιστορίας και πολιτισμού μας.

Συγχαρητήρια αξίζουν τόσο στις εκπαιδευτικούς της Α' τάξης κ. Γιώτα Τραγά και κ. Δέσποινα Ζαχαρίου, όσο και στους/στις μαθητές/τριες των τμημάτων της πρώτης, για την αναβίωση του εθίμου στο σχολείο μας και το ευχάριστο ξεκίνημα της φετινής άνοιξης.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 02/03/2018   Εμφανίσεις: 259


Η αποκριάτικη εκδήλωση του σχολείου μας   

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 από τις 11:45 μέχρι τις 13:15 πραγματοποιήθηκε αποκριάτικη εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας.

Με το χτύπημα του κουδουνιού της πέμπτης διδακτικής ώρας οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων κατέκλυσαν με ενθουσιασμό τον χώρο της εκδήλωσης, φορώντας ευρηματικές φορεσιές και μάσκες ή κρατώντας σερπαντίνες. Ο χορός δεν άργησε να ξεκινήσει. Δώδεκα κύκλοι σχηματίστηκαν με τους/τις μαθητές/τριες να χορεύουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς της Αποκριάς και το παραδοσιακό γαϊτανάκι να ξεχωρίζει.

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες επέτρεψαν το πέταγμα δύο αερόστατων, που ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Ένα-ένα τα αερόστατα, που είχαν κατασκευαστεί από μαθητές, υψώθηκαν στον ουρανό της Σπάρτης γεμίζοντας με ικανοποίηση και χαρά μεγάλους και μικρούς.

Η αποκριάτικη εκδήλωση έκλεισε με λάτιν χορούς, τραγούδια, παιχνίδι και πολλές ευχές για "Καλές Απόκριες".


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 16/02/2018   Εμφανίσεις: 383


Η κοπή της βασιλόπιτας του 1ου Δ.Σ. Σπάρτης   

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης στο εστιατόριο "Ζευς" του Ξενοδοχείου Μανιάτης στο κέντρο της Σπάρτης.

Εν μέσω ευχών για μια χαρούμενη και δημιουργική χρονιά, η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Μάντω Αλέξη έκοψε τη βασιλόπιτα, που με ιδιαίτερη φροντίδα προετοίμασε η κ. Ηλιάνα Οικονομοπούλου. Το φλουρί κέρδισε η δασκάλα του πρώτου τμήματος της Ε' τάξης κ. Έλενα Αδαμάκου. Την παράσταση έκλεψαν τα ποιήματα που έγραψε ειδικά για τη βραδιά και απήγγειλε η εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Παναγιώτα Παλασοπούλου, σκορπώντας το χαμόγελο σε όλους/ες.

Η κοπή της βασιλόπιτας πραγματοποιήθηκε και σε κάθε τμήμα του σχολείου την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018 από τους/τις υπεύθυνους/ες εκπαιδευτικούς των τάξεων. Οι βασιλόπιτες ήταν ευγενική προσφορά του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, που πάντα στέκεται στο πλευρό εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών του σχολείου μας.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 27/01/2018   Εμφανίσεις: 259Mετάβαση στην προηγούμενη σελίδα... 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 ...Mετάβαση στην
                    επόμενη σελίδα


ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ