Αρχική σελίδα | Χάρτης πλοήγησης | Σύνδεση
linelineline
Επίδοση Ελέγχων Προόδου και ενημέρωση για το Β' Τρίμηνο [14-03-2018]    |    Προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανάληψη ημερήσιας μετακίνησης μαθητών/τριών 1ου Δ.Σ. Σπάρτης [20-02-2018]    |    Επιστημονική Ημερίδα για τους/τις εκπαιδευτικούς Γ' και Δ' τάξης [09-02-2018]    |    Ενημέρωση για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών [26-01-2018]    |    Αποκριάτικος χορός [19-01-2018]    |    Αξιολόγηση μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου [14-12-2017]    |    Επίδοση Ελέγχων Προόδου και ενημέρωση για το Α' Τρίμηνο [14-12-2017]    |    Απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών [13-12-2017]    |    Ενημέρωση για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών [13-12-2017]    |    Εκκλησιασμός ενόψει της γιορτής των Χριστουγέννων [13-12-2017]    |    Ενημέρωση για τη γιορτή της επετείου του Πολυτεχνείου [14-11-2017]    |    Διευκρινίσεις λειτουργίας σχολικών μονάδων (σε σχέση με το Π.Δ. 79/2017) [03-11-2017]    |    Επιδημική έξαρση ιλαράς - Εμβολιασμός [09-10-2017]    |    4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού [28-09-2017]    |    Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2017-18 [26-09-2017]    |   

Δράσεις, εκδηλώσεις

Η χελιδόνα έφτασε στο σχολειό μας!   

Την Πέμπτη 1 Μαρτίου, αναβίωσε στην αυλή του σχολείου μας το έθιμο της χελιδόνας. Τα παιδιά της Α' τάξης, κρατώντας τα «χελιδονοκούδουνα» και τα στολισμένα με λουλούδια καλάθια τους, τραγούδησαν τα κάλαντα του Μάρτη, αναγγέλοντας έτσι τον ερχομό της άνοιξης.

Το έθιμο της χελιδόνας έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Δωδεκάνησα.

Την πρώτη Μαρτίου ή στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, τα παιδιά στις περιοχές αυτές γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, τη «χελιδόνα», και τραγουδούν ένα είδος καλάντων, τα χελιδονίσματα.

Τη «χελιδόνα» σε κάποιες περιοχές τη στολίζουν με φύλλα κισσού, που είναι χαρακτηριστικό της αειθαλούς βλάστησης, σε άλλες με ζουμπούλια ή άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια, κι αλλού της κρεμούν κουδουνάκια και πολύχρωμα χαρτιά.

Οι «Χελιδονιστές», οι οποίοι είναι κυρίως παιδιά αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ενήλικες, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών. Παλιά, οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, αυγά και σε λίγες περιπτώσεις χρήματα. Τα λεφτά, καθώς και ό,τι προϊόντα μάζευαν τα παιδιά, τα αφιέρωναν στην εκκλησία.

Κάποια «χελιδονίσματα» χαιρετίζουν το έαρ, την άνοιξη και απαγγέλλουν στίχους, για να διώξουν τον χειμώνα ή τον τελευταίο μήνα του, τον Φλεβάρη.

«Ήλθε ήλθε χελιδών, καλάς ώρας άγουσα,
καλούς ενιαυτούς,
επί γάστερι λευκά κηπί (και επί) νώτα μέλαινα».


Και η χελιδόνα, με τη μαύρη ράχη και την άσπρη κοιλιά, ξεκινώντας από την ειδωλολατρική Ελλάδα και πετώντας ασταμάτητα από άνοιξη σε άνοιξη για αιώνες ολόκληρους, πέρασε από το Βυζάντιο και συνεχίζοντας το ταξίδι της έφτασε μέχρι τις ημέρες μας και κελαηδά ακόμα.

Ας χαιρετήσουμε, λοιπόν, τον ερχομό της άνοιξης και ας ευχηθούμε να συνεχιστεί η διατήρηση τέτοιων εθίμων, ως στοιχεία αναπόσπαστα της μακραίωνης και αδιάλειπτης ιστορίας και πολιτισμού μας.

Συγχαρητήρια αξίζουν τόσο στις εκπαιδευτικούς της Α' τάξης κ. Γιώτα Τραγά και κ. Δέσποινα Ζαχαρίου, όσο και στους/στις μαθητές/τριες των τμημάτων της πρώτης, για την αναβίωση του εθίμου στο σχολείο μας και το ευχάριστο ξεκίνημα της φετινής άνοιξης.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 02/03/2018   Εμφανίσεις: 176


Η αποκριάτικη εκδήλωση του σχολείου μας   

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 από τις 11:45 μέχρι τις 13:15 πραγματοποιήθηκε αποκριάτικη εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας.

Με το χτύπημα του κουδουνιού της πέμπτης διδακτικής ώρας οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων κατέκλυσαν με ενθουσιασμό τον χώρο της εκδήλωσης, φορώντας ευρηματικές φορεσιές και μάσκες ή κρατώντας σερπαντίνες. Ο χορός δεν άργησε να ξεκινήσει. Δώδεκα κύκλοι σχηματίστηκαν με τους/τις μαθητές/τριες να χορεύουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς της Αποκριάς και το παραδοσιακό γαϊτανάκι να ξεχωρίζει.

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες επέτρεψαν το πέταγμα δύο αερόστατων, που ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Ένα-ένα τα αερόστατα, που είχαν κατασκευαστεί από μαθητές, υψώθηκαν στον ουρανό της Σπάρτης γεμίζοντας με ικανοποίηση και χαρά μεγάλους και μικρούς.

Η αποκριάτικη εκδήλωση έκλεισε με λάτιν χορούς, τραγούδια, παιχνίδι και πολλές ευχές για "Καλές Απόκριες".


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 16/02/2018   Εμφανίσεις: 305


Η κοπή της βασιλόπιτας του 1ου Δ.Σ. Σπάρτης   

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης στο εστιατόριο "Ζευς" του Ξενοδοχείου Μανιάτης στο κέντρο της Σπάρτης.

Εν μέσω ευχών για μια χαρούμενη και δημιουργική χρονιά, η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Μάντω Αλέξη έκοψε τη βασιλόπιτα, που με ιδιαίτερη φροντίδα προετοίμασε η κ. Ηλιάνα Οικονομοπούλου. Το φλουρί κέρδισε η δασκάλα του πρώτου τμήματος της Ε' τάξης κ. Έλενα Αδαμάκου. Την παράσταση έκλεψαν τα ποιήματα που έγραψε ειδικά για τη βραδιά και απήγγειλε η εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Παναγιώτα Παλασοπούλου, σκορπώντας το χαμόγελο σε όλους/ες.

Η κοπή της βασιλόπιτας πραγματοποιήθηκε και σε κάθε τμήμα του σχολείου την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018 από τους/τις υπεύθυνους/ες εκπαιδευτικούς των τάξεων. Οι βασιλόπιτες ήταν ευγενική προσφορά του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, που πάντα στέκεται στο πλευρό εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών του σχολείου μας.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 27/01/2018   Εμφανίσεις: 215


Η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του 1ου Δ.Σ. Σπάρτης   

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017, στις 8:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση με αφορμή τη γιορτή των Χριστουγέννων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ' τάξης παρουσίασαν δρώμενα με έντονα κωμικά στοιχεία που διασκέδασαν το κοινό, μεταδίδοντας το πνεύμα των εορταστικών ημέρων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της διευθύντριας του σχολείου κ. Αλέξη Αδαμαντίας. Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες του δεύτερου τμήματος της Γ' τάξης παρουσίασαν το θεατρικό έργο "Τα Χριστούγεννα της κυρίας Κρίσης", με αναφορές στον τρόπο που γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Ακολούθως, οι μαθητές και οι μαθήτριες του πρώτου τμήματος της Γ' τάξης παρουσίασαν το θεατρικό έργο "Η μπουγάδα του Αϊ-Βασίλη", διανθισμένο με μουσικοχορευτικά στοιχεία που ξεσήκωσαν το κοινό της εκδήλωσης.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε' τάξης συμμετείχαν στη χορωδία του σχολείου τραγουδώντας εορταστικά τραγούδια, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού μουσικής κ. Γκιοτσαλίτου Μαρίας.
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στις εκπαιδευτικούς της Γ' τάξης κ. Ρουσσοπούλου Αθανασία και κ. Βέργαδου Κωνσταντίνα για τη διδασκαλία των ρόλων και τη σκηνοθεσία, καθώς και σε κάθε μαθητή/τρια που συμμετείχε στα θεατρικά δρώμενα και στη χορωδία του σχολείου.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 22/12/2017   Εμφανίσεις: 171[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 ...Mετάβαση στην
                    επόμενη σελίδα


ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ