Αρχική σελίδα | Χάρτης πλοήγησης | Σύνδεση
linelineline
Αναμνηστική φωτογράφιση [12-11-2018]    |    Εκδήλωση για τα όρια και τους κανόνες στη σχολική ηλικία [08-11-2018]    |    Εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών [31-10-2018]    |    Κλειστό το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης την Παρασκευή 28-09-2018 [27-09-2018]    |    Προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανάληψη ημερήσιας μετακίνησης μαθητών/τριών 1ου Δ.Σ. Σπάρτης [27-09-2018]    |    Πλήρωση μίας (1) θέσης εθελοντή/ντριας σχολικού/ής τροχονόμου [10-09-2018]    |    Γνωριμία των παιδιών της Α' τάξης με το νέο τους σχολείο [07-09-2018]    |    Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2018-19 [06-09-2018]    |    Έναρξη μαθημάτων για το σχολικό έτος 2018-19 [05-09-2018]    |    Απόφαση χωροταξικής κατανομής για την εγγραφή στα Γυμνάσια [11-06-2018]    |    Φόρμα απολογισμού υλοποίησης Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων [08-06-2018]    |    Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Π.Ε. Λακεδαίμονος [17-05-2018]    |    Συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου σε επιστημονική ημερίδα [16-05-2018]    |    Λειτουργία Ολοήμερου Προγράμματος για το σχολικό έτος 2018-19 [10-05-2018]    |    Εγγραφές στο Ολοήμερο Τμήμα για το σχολικό έτος 2018-19 [10-05-2018]    |   

Διδακτικές επισκέψεις

Επίσκεψη στην έκθεση ιστορικών κειμηλίων του κ. Χ. Κατσαμπάνη   

Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της ΣΤ' τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν την έκθεση ιστορικών κειμηλίων του συλλέκτη-ερευνητή κ. Χρήστου Κατσαμπάνη που φιλοξενείται στην αίθουσα Διοικητηρίου Π.Ε. Λακωνίας "Λακώνων ποιητών Ν. Βρεττάκου και Γ. Ρίτσου". Εκεί είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να θαυμάσουν μια μοναδική συλλογή με παλαιότυπα από το 1493 (βιβλία, χάρτες, γκραβούρες, ξυλογραφίες και χαλκογραφίες), άρματα της Επανάστασης των Ελλήνων του 1821 και ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές.

Ο συλλέκτης κ. Χρήστος Κατσαμπάνης υποδέχτηκε και ξενάγησε την ομάδα των μαθητών/τριών ενώ απάντησε σε πολλές ερωτήσεις και απορίες που γεννήθηκαν μετά από την παρατήρηση των εκθεμάτων. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2018 και λειτουργεί πρωινές και απογευματινές ώρες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 30/10/2018   Εμφανίσεις: 80


Ξενάγηση της Στ' τάξης στα νεοκλασικά κτίρια της Σπάρτης   

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 οι μαθητές/τριες των δύο τμημάτων της ΣΤ' τάξης πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο κέντρο της Σπάρτης, προκειμένου να γνωρίσουν τα νεοκλασικά κτίρια της πόλης μας. Ανάμεσα στους διδακτικούς στόχους της επίσκεψης ήταν η αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των νεοκλασικών κτιρίων, η επαφή με την ιστορία της Σπάρτης μέσα από την αρχιτεκτονική και η κατανόηση της έννοιας της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Τους/τις μαθητές/τριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί της ΣΤ' τάξης κ. Τάσος Παπαγιαννάκος και κ. Λία Νοδάρα. Η ξενάγηση ξεκίνησε από την οικία Γκορτσολόγου και συνεχίστηκε με τον Μητροπολιτικό Ναό της Σπάρτης. Με τη βοήθεια φύλλων εργασίας, εντοπίστηκαν τα χαρακτηριστικά που μαρτυρούν τον νεοκλασικό χαρακτήρα των κτιρίων και σημειώθηκαν οι ιδιαιτερότητές τους. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ιστορική αναδρομή για τα πρόσωπα και τα γεγονότα που οδήγησαν στην αναγέννηση της πόλης. Το οδοιπορικό συνεχίστηκε σε πολλά ακόμα κτίρια της πόλης, όπως η οικία Γιατράκου, το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο, το Δημαρχείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη.

Οι μαθητές/τριες κατέγραψαν τις παρατηρήσεις τους, σημείωσαν σημαντικά ιστορικά στοιχεία και ένιωσαν περηφάνια για τη συντήρηση αυτών των ιστορικών κτιρίων, που συμβάλλουν στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της σύγχρονης Σπάρτης. Τελική διαπίστωση όλων ήταν η αναγκαιότητα για περαιτέρω συντήρηση και η ανάδειξη όλων των νεοκλασικών κτισμάτων, ώστε η Σπάρτη να ανακτήσει την ιδιαίτερη ομορφιά της.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 15/10/2018   Εμφανίσεις: 102


Διδακτική επίσκεψη στο φαράγγι του Λάρνακα   

Την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 τα δύο τμήματα της ΣΤ' τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο φαράγγι του Λάρνακα. Τη διοργάνωση των δράσεων και την ξενάγηση στο φαράγγι ανέλαβε η παιδαγωγική ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων. Συνοδοί ήταν οι εκπαιδευτικοί της ΣΤ' τάξης κ. Νικολόπουλος Χρήστος και κ. Παπαγιαννάκος Τάσος.

Οι εκδρομείς αναχώρησαν το πρωί από τον χώρο του σχολείου και μετά από διαδρομή μιας ώρας έφτασαν στο κέντρο των Μολάων. Τους/τις μαθητές/τριες υποδέχτηκαν θερμά οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. Μολάων, παρέχοντας αρχικά κάποιες γενικές πληροφορίες για την πόλη και την ιστορία του φαραγγιού. Στη συνέχεια, ξεκίνησε η εντυπωσιακή πορεία στο εσωτερικό του φαραγγιού. Κατά τη διάρκεια της πορείας αυτής ανατέθηκε η καταγραφή παρατηρήσεων στις ομάδες των μαθητών/τριών. Άλλοι παρατήρησαν τη χλωρίδα και την πανίδα, άλλοι τη διατήρηση της καθαριότητας στον χώρο και άλλοι έκαναν μετρήσεις σε διάφορα σημεία της διαδρομής.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να μάθουν πληροφορίες για τη λειτουργία των νερόμυλων και τη ζωή στο φαράγγι, να παίξουν εκπαιδευτικά παιχνίδια και να συμμετέχουν σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των παρατηρήσεων που έγιναν από κάθε ομάδα χωριστά και με ομαδικά παιχνίδια που ενθουσίασαν όλα τα παιδιά.

Ευχαριστούμε θερμά τις εκπαιδευτικούς του Κ.Π.Ε. Μολάων τόσο για τη διοργάνωση αυτού του τόσο ενδιαφέροντος προγράμματος όσο και για τη γενναιόδωρη φιλοξενία τους.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 03/06/2018   Εμφανίσεις: 264


Διδακτική επίσκεψη στην Ακρόπολη και στο Μουσείο της Ακρόπολης   

Την Παρασκευή 18 Μαΐου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, με συνοδεία τεσσάρων εκπαιδευτικών, επισκέφθηκαν τον ιερό βράχο της Ακρόπολης καθώς και το σύγχρονο μουσείο της Ακρόπολης. Η διαδρομή, από το πρωί, μέσα στο λεωφορείο ήταν ευχάριστη, αφού οι χαμηλόφωνες συζητήσεις των παιδιών έδιναν κι έπαιρναν, για το τι θα έβλεπαν αλλά και για το αν ο καιρός κρατούσε το χαμογελαστό πρόσωπό του. Η όμορφη διαδρομή έγινε και πιο ενθουσιώδης, όταν στα ηχεία του λεωφορείου άρχισε να ακούγεται μουσική και τραγούδια που όλοι γνώριζαν, τραγούδια της εποχής.

Ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή, όταν αντικρίσαμε από μακριά τον Παρθενώνα. Ο ουρανός μας έδειχνε πως θα μας έκανε το χατίρι να απολαύσουμε αυτό το ιστορικό προσκύνημα στον μεγαλειώδη ιερό βράχο, αλλά και το στολίδι της κλασσικής Ελλάδας, τον Παρθενώνα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν οι πλέον κατάλληλες για ξενάγηση.

Η πορεία προς τον ιερό βράχο και τους αρχαίους ναούς, Ερεχθείο και Παρθενώνα, μπορεί να ήταν λίγο κουραστική και εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των τουριστών-επισκεπτών –μαθητών/τριών και άλλων σχολείων καθώς και λόγω του ότι γλιστρούσαν επικίνδυνα πολλές φθαρμένες πέτρες του βράχου. Ο ξεναγός μας, όμως, με την υπέροχη ξενάγησή του όχι μόνο μας εξήγησε πολλές από τις απορίες που είχαμε αλλά και εξαφάνισε με τον προσηνή και φιλικό του τρόπο την κούραση που νιώθαμε.

Τελειώνοντας την επίσκεψή μας στον ιερό βράχο, ακολουθήσαμε το μονοπάτι που οδηγούσε στο σύγχρονο Μουσείο. Κατά τη διαδρομή ο ξεναγός μας έδειξε και μας μίλησε συνοπτικά για το θέατρο του Διονύσου καθώς και για το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού, που και σήμερα εκεί δίνονται μουσικές παραστάσεις-συναυλίες. Μέσα στο μουσείο απαγορευόταν να βγάλουμε αναμνηστικές φωτογραφίες με φλας ή να αγγίξουμε τα μαρμάρινα αγάλματα. Μοναδική εμπειρία ήταν οι τρεις αυθεντικές Καρυάτιδες Κόρες που δέσποζαν σχεδόν στην είσοδο του Μουσείου. Όλα ήταν μοναδικά και υπέροχα. Ελπίζουμε και στο μέλλον να επισκεφτούμε ξανά αυτά τα πανέμορφα μνημεία.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 21/05/2018   Εμφανίσεις: 172[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 ...Mετάβαση στην
                    επόμενη σελίδα


ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ