Αρχική σελίδα | Χάρτης πλοήγησης | Σύνδεση
linelineline
Ημερίδα Ενημέρωσης και Πληροφόρησης [30-11-2019]    |    Επιλογή σημαιοφόρων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση [10-10-2019]    |    Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα Διάγνωσης Μαθησιακών Δυσκολιών [19-09-2019]    |    Πλήρωση μίας (1) θέσης σχολικού/ής τροχονόμου. [14-09-2019]    |    Διδακτικά βιβλία στο σχολείο [11-09-2019]    |    Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2019-20 [11-09-2019]    |    Επίσκεψη μαθητών-γονιών Α΄ τάξης [08-09-2019]    |    Αγιασμός ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς [08-09-2019]    |    Διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία 2019-2020 [20-05-2019]    |    Ημέρες που το 1ο Δ.Σ. Σπάρτης θα παραμείνει κλειστό [20-05-2019]    |    Εγγραφές στο Ολοήμερο Τμήμα για το σχολικό έτος 2019-20 [14-05-2019]    |    Διαδικασία εισαγωγής στην Α' Τάξη των Μουσικών Σχολείων 2019-20 [10-05-2019]    |    Εκδρομή Αρχαία Ολυμπία [06-05-2019]    |    Bazaar [18-04-2019]    |    Εγγραφές στην Α' τάξη για το σχολικό έτος 2019-20 [15-04-2019]    |   

Διδακτικές επισκέψεις

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Έκτης τάξης στην Αθήνα   

Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 τα δύο τμήματα της ΣΤ' τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλάμβανε ξενάγηση στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή), ξενάγηση στο Πολεμικό Μουσείο και παρακολούθηση ψηφιακής παράστασης θόλου στο Ευγενίδειο Πλανητάριο. Συνοδοί ήταν οι εκπαιδευτικοί κ. Νοδάρα Ευαγγελία, κ. Ορφανού Αθανασία, καθώς και ο υποδιευθυντής του σχολείου κ. Τάσος Παπαγιαννάκος.

Κατά την άφιξη στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, οι εκδρομείς αναγνώρισαν και θαύμασαν τα στοιχεία που το καθιστούν ένα από τα εντυπωσιακότερα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας. Η ξενάγηση στους εσωτερικούς χώρους του μουσείου πραγματοποιήθηκε από τους/τις εκπαιδευτικούς των δύο τμημάτων της ΣΤ' τάξης. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πρωτότυπα εκθέματα, άρρηκτα συνυφασμένα με τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας: προτομές, πίνακες ζωγραφικής, όπλα, προσωπικά αντικείμενα και ενδύματα μετέτρεψαν την ξενάγηση σε ένα ενδιαφέρον, βιωματικό μάθημα Ιστορίας. Ο χώρος του παλαιού Βουλευτηρίου εντυπωσίασε τα παιδιά, που κάθισαν στα έδρανα των βουλευτών και άκουσαν χρήσιμα στοιχεία για την ιστορία της αίθουσας και του κτιρίου.

Στη συνέχεια οι εκδρομείς κατευθύνθηκαν προς το Πολεμικό Μουσείο. Η εξαιρετική ξεναγός του μουσείου παρουσίασε τα εκθέματα και πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή στην ελληνική ιστορία, ξεκινώντας από τα προϊστορικά χρόνια και φτάνοντας μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τρίτος σταθμός της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν το Ευγενίδειο Πλανητάριο. Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν την ψηφιακή παράσταση θόλου "Η ζωή στο σύμπαν", που εστιάζει στα ουράνια σώματα του Ηλιακού μας συστήματος που είναι πιθανότερο να φιλοξενούν μικροβιακές μορφές ζωής. Κατά την άφιξη στη Σπάρτη περίσσευαν τα χαμόγελα της ικανοποίησης, καθώς οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι μικροί εκδρομείς θα μείνουν ανεξίτηλες σε όλη την πορεία της ζωής τους.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 17/05/2019   Εμφανίσεις: 520


Συμμετοχή σε μουσική παράσταση με αρχαία μουσικά όργανα   

Οι μαθητές/τριες της Ε' και της ΣΤ' τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στη διαδραστική παράσταση: "Με όχημα τη μουσική, ταξιδεύουμε στην Αρχαία και Νεότερη Ελλάδα", που διοργάνωσε το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης στο Μουσικό Σχολείο Σπάρτης, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019.

Η ομάδα "ΛΥΡΑΥΛΟΣ" παρουσίασε πιστά αντίγραφα έγχορδων, πνευστών και κρουστών αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων, ανακατασκευασμένα από ξύλο, καλάμι, καύκαλο χελώνας, έντερα για χορδές και δέρμα ζώων και συναρμολογημένα με ξυλόκαρφα και ψαρόκολλα. Οι δύο μουσικοί ταξίδεψαν τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα παίζοντας τα όργανα και τραγουδώντας με χιούμορ και ζωντάνια, ενώ παράλληλα προέβαλλαν διαφάνειες που παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες και εικόνες. Στο κλείσιμο της παράστασης έδειξαν πώς μπορεί κάποιος να κατασκευάσει αυτοσχέδια μουσικά όργανα επαναχρησιμοποιώντας υλικά που θεωρούνται άχρηστα ή ανακυκλώσιμα.

Όλοι/ες οι μαθητές/τριες ενθουσιάστηκαν με αυτή την αξιόλογη διδακτική αλλά και ψυχαγωγική μουσική παράσταση, παρακολουθώντας με αμείωτο ενδιαφέρον και συμμετέχοντας ενεργά. Ευχαριστούμε θερμά το Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, που μας έδωσε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε, καλύπτοντας και τη μεταφορά των μαθητών/τριών μας από και προς το Μουσικό Σχολείο.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 19/04/2019   Εμφανίσεις: 593


Διδακτική Επίσκεψη της Ε’ τάξης στο Κάστρο της Μονεμβασιάς   

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Κάστρο της Μονεμβασιάς. Εκεί, με τη βοήθεια δύο εκπαιδευτικών του ΚΠΕ Μολάων, οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της Πέμπτης τάξης είχαν την ευκαιρία να μάθουν στοιχεία της ιστορίας του κάστρου και να ξεναγηθούν στα σοκάκια και τα σημαντικά κτίριά του. Τομείς που αφορούν τον πληθυσμό του, την πολεοδομία του, την τέχνη, την αρχιτεκτονική, την ιστορία αλλά και την οικονομία του κατά τη διάρκεια των αιώνων απασχόλησαν τους μαθητές στο ταξίδι τους στην πόλη του κάστρου.

Σημαντικοί σταθμοί στους οποίους περιηγήθηκαν, κρατώντας ανά ομάδες χάρτη της πόλης, ήταν η δυτική πύλη-είσοδος στο κάστρο, το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, η εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού και το Μουσείο στην κεντρική πλατεία, το Δημοτικό Σχολείο αλλά και μέρος του αμυντικού τείχους στη νότια πλευρά. Πολλά από τα σημεία της πόλης και της αρχιτεκτονικής του κάστρου, που εξακολουθεί να κατοικείται στη σύγχρονη εποχή, εντυπωσίασαν τα παιδιά, ένα όμως από τα εκθέματα του Μουσείου που προκάλεσαν περισσότερο το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν η μακέτα χωροταξικής απεικόνισης του βράχου της Μονεμβασιάς.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε παίζοντας παιχνίδι γνώσεων και έχοντας, το σύνολο των μαθητών/τριών, πάρει απαντήσεις σε ερωτήσεις και απορίες που είχαν, αναφορικά με το πώς δημιουργήθηκε η πόλη του κάστρου, την ιστορία της στον διάβα των αιώνων και τους κατά καιρούς κυρίαρχούς της, το πώς λειτουργεί σήμερα σε σχέση με το χθες και το πώς συνεχίζει στο τώρα να διαμορφώνεται η ταυτότητά της.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 15/04/2019   Εμφανίσεις: 571


Διδακτικός περίπατος στο Σαϊνοπούλειο Άλσος   

Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 όλες οι τάξεις του σχολείου πραγματοποίησαν διδακτικό περίπατο στο Σαϊνοπούλειο Άλσος. Στο πρόγραμμα των δραστηριοτήτων περιλαμβανόταν ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης, καθώς και άλλες δράσεις περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Στην είσοδο του άλσους ένα όχημα της Πυροσβεστικής περίμενε τα παιδιά. Το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης καλωσόρισε μεγάλους/ες και μικρούς/ές μαθητές/τριες, παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς, εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας του πυροσβεστικού οχήματος και κάνοντας μια εντυπωσιακή επίδειξη, αφού έθεσαν σε λειτουργία τις μάνικες κατάσβεσης. Πλήθος αποριών γεννήθηκε σε όλα τα παιδιά, που απαντήθηκαν με προθυμία και υπομονή.

Κάθε ομάδα μαθητών/τριών επισκέφτηκε το Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο των 2.000 θέσεων, όπου πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με τα μέρη του θεάτρου και τον τρόπο που κατασκευάζονταν τα θέατρα στην αρχαία Ελλάδα. Η περιήγηση στο άλσος των 110 στρεμμάτων συνεχίστηκε με τον περίπατο στην "οδό των Ποιητών". Οι μαθητές/τριες των μεγάλων τάξεων είχαν ήδη αναζητήσει και παρουσίασαν πληροφοριακό υλικό για τους οκτώ ποιητές, των οποίων οι προτομές κοσμούν τον δρόμο που οδηγεί στο αμφιθέατρο: τους Λάκωνες Νικηφόρο Βρεττάκο και Γιάννη Ρίτσο, τους αρχαίους Σπαρτιάτες Αλκμάν και Τυρταίο, τον Γιώργο Σεφέρη, τον Κωστή Παλαμά, τον Διονύσιο Σολωμό και τον Οδυσσέα Ελύτη.

Στο τέλος του διδακτικού μας περιπάτου ο χρόνος αφιερώθηκε στο παιχνίδι και τη χαλάρωση. Οι μικροί/ές μαθητές/τριες επισκέφτηκαν την παιδική χαρά που βρίσκεται στο άλσος, έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια και συμμετείχαν σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Οι μεγαλύτεροι/ες επισκέφτηκαν το γήπεδο που βρίσκεται δίπλα από το άλσος και συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες με την επίβλεψη των γυμναστών του σχολείου και των δασκάλων τους.

Διάχυτη ήταν η ικανοποίηση των εκδρομέων κατά την επιστροφή τους στο σχολείο. Κυρίαρχη ήταν άλλωστε η ευχή για επανάληψη ενός αντίστοιχου περίπατου στο άμεσο μέλλον.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 09/04/2019   Εμφανίσεις: 536[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 ...Mετάβαση στην
                    επόμενη σελίδα


ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ