Αρχική σελίδα | Χάρτης πλοήγησης | Σύνδεση
linelineline
Επίδοση Ελέγχων Προόδου και ενημέρωση για το Β' Τρίμηνο [14-03-2018]    |    Προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανάληψη ημερήσιας μετακίνησης μαθητών/τριών 1ου Δ.Σ. Σπάρτης [20-02-2018]    |    Επιστημονική Ημερίδα για τους/τις εκπαιδευτικούς Γ' και Δ' τάξης [09-02-2018]    |    Ενημέρωση για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών [26-01-2018]    |    Αποκριάτικος χορός [19-01-2018]    |    Αξιολόγηση μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου [14-12-2017]    |    Επίδοση Ελέγχων Προόδου και ενημέρωση για το Α' Τρίμηνο [14-12-2017]    |    Απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών [13-12-2017]    |    Ενημέρωση για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών [13-12-2017]    |    Εκκλησιασμός ενόψει της γιορτής των Χριστουγέννων [13-12-2017]    |    Ενημέρωση για τη γιορτή της επετείου του Πολυτεχνείου [14-11-2017]    |    Διευκρινίσεις λειτουργίας σχολικών μονάδων (σε σχέση με το Π.Δ. 79/2017) [03-11-2017]    |    Επιδημική έξαρση ιλαράς - Εμβολιασμός [09-10-2017]    |    4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού [28-09-2017]    |    Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2017-18 [26-09-2017]    |   

Ευέλικτη Ζώνη: δραστηριότητες, σχέδια εργασίας

Η κυρα-Σαρακοστή της Α’ τάξης   

Μετά το εορταστικό τριήμερο της Αποκριάς, μπήκαμε στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την περίοδο προετοιμασίας για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα.

Θέλοντας να εξηγήσουμε στα παιδιά τι σημαίνει αυτό το διάστημα των πενήντα ημερών ως τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, φτιάξαμε τη ζυμαρένια κυρα-Σαρακοστή και τη φέραμε στην τάξη. Εξηγήσαμε στα παιδιά ένα ένα τα στοιχεία που τη συνθέτουν, θέλοντας να τα μυήσουμε σ’ αυτό το έθιμο, που είναι από τα παλιότερα έθιμα του λαού μας, που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα.

Η γυναικεία αυτή μορφή αποτελεί ένα άτυπο ημερολόγιο, που αποδίδεται με τη μορφή μιας καλόγριας. Έχει σταυρωμένα τα χέρια, γιατί προσεύχεται, και τη φτιάχνουμε χωρίς στόμα, γιατί νηστεύει. Είναι στολισμένη με όσπρια, την κύρια τροφή κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και έχει εφτά πόδια, όσες και οι εβδομάδες ως το Πάσχα. Στο τέλος κάθε εβδομάδας θα της κόβουμε κι ένα ποδάρι, έτσι ώστε, όταν μείνει με ένα, να ξέρουμε ότι ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα.

Παλαιότερα, σύμφωνα με τη λαογραφία, αυτό το κομμάτι το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο μαζί με τα υπόλοιπα και όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.

Να και το τραγουδάκι της κυρα-Σαρακοστής:

Την κυρα – Σαρακοστή,
που ’ναι έθιμο παλιό,
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι τής φορούσαν
στο κεφάλι έναν σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να 'ρθει η Πασχαλιά.

Καλή Σαρακοστή σε όλους!!!


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 23/02/2018   Εμφανίσεις: 89


Οι μαθητές-τριες της δευτέρας τάξης έφτιαξαν Λαζαράκια, έψαλαν τα κάλαντα του Λα...   

Η Ανάσταση του Χριστού είναι για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς η σημαντικότερη θρησκευτική γιορτή. Πάρα πολλά έθιμα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα που αναφέρονται τόσο σ’ αυτή όσο και στη Μεγάλη Εβδομάδα που προηγείται.
Την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 1, 2 και 3 Απριλίου τα τμήματα Β1 και Β2 με τις εκπαιδευτικούς κ. Λία Νοδάρα, κ. Αργυρούλα Μαστρογιάννη, κ. Μαρία Καψούλια και κ. Μαρία Γκιοτσαλίτου, καθώς και τον κ. Δημήτρη Παππά ασχολήθηκαν με τρία ελληνικά έθιμα.
Σκοπός μας ήταν μέσα από τη βιωματική προσέγγιση οι μαθητές/τριες να έρθουν σε επαφή με την λαϊκή μας παράδοση, να μάθουν, να δημιουργήσουν, να συνεργαστούν και να ευχαριστηθούν.
Έτσι, επισκεφθήκαμε τον φούρνο της γειτονιάς μας και οι μαθητές/τριες έφτιαξαν «Λαζαράκια», έψαλαν τα κάλαντα του Λαζάρου στα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου και έβαψαν κόκκινα αυγά αφού πρώτα έφτιαξαν με κηρομπογιές το δικό τους σχέδιο πάνω σ’ αυτά.
Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους μας!
Καλό Πάσχα!


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 03/04/2015   Εμφανίσεις: 1803


Οι μαθητές-τριες της πέμπτης τάξης έφτιαξαν Λαζαράκια   

Πάρα πολλά έθιμα σε όλη την Ελλάδα αναφέρονται στην Ανάσταση όσο και στη Μεγάλη Εβδομάδα που προηγείται. 

Την Τετάρτη 1 Απριλίου οι μαθητές/τριες των τμημάτων Ε1 και Ε2 και οι εκπαιδευτικοί κ. Μαρία Αλιμήση και κ. Θοδωρής Σερεμετάκης υπό την καθοδήγηση του αρτοποιού κ. Κρομμύδα, έφτιαξαν Λαζαράκια στον χώρο εστίασης του σχολείου, τα οποία στη συνέχεια έψησε ο κ. Κρομμύδας στο αρτοποιείο του.
Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό
Καλό Πάσχα!


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 01/04/2015   Εμφανίσεις: 1783


«ΗΜΕΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ» για τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης…   

Στις 22 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Δευτέρα, οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική δραστηριότητα, στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης με θέμα: «Ημέρα ποδηλάτου». Προσκεκλημένος ήταν το μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, πρωταθλητής και προπονητής κ. Παναγιώτης Καρούνος, ο οποίος μίλησε στους/τις μαθητές/τριες για την αξία του ποδηλάτου, ως βασικού τρόπου άσκησης και ψυχαγωγίας. Παράλληλα ενημέρωσε και εξήγησε βασικούς κανόνες του Κώδικα Ποδηλατικής Κυκλοφορίας-ειδικά σήματα, κινήσεις χεριών κ.ά. και επέστησε την προσοχή των μαθητών/τριών στον τρόπο οδήγησης και στον τρόπο συμπεριφοράς τους ως οδηγοί. Στο τέλος οι μαθητές/τριες παρουσίασαν ποδήλατα-μινιατούρες καθώς κι ένα εντυπωσιακό ποδήλατο από φελιζόλ που κατασκεύασαν με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού των Εικαστικών κ. Θανάση Νεοφώτιστου. Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές/τριες ότι το ποδήλατο δεν είναι μόνο ένα μέσο ψυχαγωγίας, αλλά κι ένα μέσο μεταφοράς φιλικό προς το περιβάλλον και την υγεία μας που απαιτεί όμως συγκεκριμένους κανόνες οδικής κυκλοφορίας τους οποίους πρέπει να ακολουθούμε πιστά για την αποφυγή ατυχημάτων. Τον κ. Καρούνο καλωσόρισε κι ευχαρίστησε για την παρουσία του ο Δ/ντής του Σχολείου κ. Αντώνιος Κοκκονός καθώς και οι εκπαιδευτικοί των δύο τμημάτων της ΣΤ΄ τάξης κ.κ. Γιώργος Μανωλόπουλος και Δημήτριος Παππάς.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 22/12/2014   Εμφανίσεις: 2020[1] 2 3 4 5 6 7 ...Mετάβαση στην
                    επόμενη σελίδα


ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ