Αρχική σελίδα | Χάρτης πλοήγησης | Σύνδεση
linelineline
Αναμνηστική φωτογράφιση [12-11-2018]    |    Εκδήλωση για τα όρια και τους κανόνες στη σχολική ηλικία [08-11-2018]    |    Εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών [31-10-2018]    |    Κλειστό το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης την Παρασκευή 28-09-2018 [27-09-2018]    |    Προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανάληψη ημερήσιας μετακίνησης μαθητών/τριών 1ου Δ.Σ. Σπάρτης [27-09-2018]    |    Πλήρωση μίας (1) θέσης εθελοντή/ντριας σχολικού/ής τροχονόμου [10-09-2018]    |    Γνωριμία των παιδιών της Α' τάξης με το νέο τους σχολείο [07-09-2018]    |    Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2018-19 [06-09-2018]    |    Έναρξη μαθημάτων για το σχολικό έτος 2018-19 [05-09-2018]    |    Απόφαση χωροταξικής κατανομής για την εγγραφή στα Γυμνάσια [11-06-2018]    |    Φόρμα απολογισμού υλοποίησης Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων [08-06-2018]    |    Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Π.Ε. Λακεδαίμονος [17-05-2018]    |    Συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου σε επιστημονική ημερίδα [16-05-2018]    |    Λειτουργία Ολοήμερου Προγράμματος για το σχολικό έτος 2018-19 [10-05-2018]    |    Εγγραφές στο Ολοήμερο Τμήμα για το σχολικό έτος 2018-19 [10-05-2018]    |   

Ευέλικτη Ζώνη: δραστηριότητες, σχέδια εργασίας

Εικονογράφηση παροιμιών για τον Μάρτη και τον Απρίλη   

Οι μαθητές των Δ1 και Δ2 τμημάτων σας παρουσιάζουν γνωστές παροιμίες, με τον δικό τους παιδικό τρόπο. Η εργασία τους ήταν ομαδική και πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο των υπολογιστών (Τ.Π.Ε.).

Σκοπός ήταν να κατανοήσουν τη σημασία κάθε παροιμίας και να την απεικονίσουν χρησιμοποιώντας τη ζωγραφική ή κάνοντας κολάζ από έτοιμες εικόνες στο διαδίκτυο. Δείτε παρακάτω τα αποτελέσματα:


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 02/06/2018   Εμφανίσεις: 255


Τροχονόμοι στο σχολείο   

Την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, επισκέφτηκε το σχολείο μας κλιμάκιο της Τροχαίας Σπάρτης στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής που υλοποιούν οι μαθητές/τριες των τμημάτων της Α’ τάξης.

Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές/τριες σε θέματα Κυκλοφοριακής Αγωγής και να μάθουν:

α) να κυκλοφορούν με ασφάλεια ως πεζοί
β) τα σήματα κυκλοφορίας
γ) τους κινδύνους που υπάρχουν στον δρόμο
δ) την ασφαλή οδήγηση με το ποδήλατο
ε) τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουν όταν μετακινούνται με μέσα μεταφοράς (αυτοκίνητο, ποδήλατο, μέσα μαζικής μεταφοράς).

Με την προβολή ενός πολύ ενδιαφέροντος και παραστατικού διαδραστικού παιχνιδιού, οι τροχονόμοι κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τα παιδιά, να τα κάνουν να σκεφτούν, να προβληματιστούν, να αναθεωρήσουν λαθεμένες στάσεις και συμπεριφορές και να κατανοήσουν πως η ανθρώπινη ζωή είναι μέγιστο αγαθό, που οφείλουμε να προστατεύουμε επιδεικνύοντας σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Πιστεύουμε πως τα παιδιά ωφελήθηκαν πολύ από αυτή την παρουσίαση και ευχόμαστε τέτοιες προσπάθειες να συνεχιστούν, ώστε οι σημερινοί/ές αυτοί/ές μαθητές/τριες να γίνουν αύριο υπεύθυνοι πεζοί και οδηγοί. Γιατί η οδική ασφάλεια είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 14/05/2018   Εμφανίσεις: 296


Η κυρα-Σαρακοστή της Α’ τάξης   

Μετά το εορταστικό τριήμερο της Αποκριάς, μπήκαμε στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την περίοδο προετοιμασίας για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα.

Θέλοντας να εξηγήσουμε στα παιδιά τι σημαίνει αυτό το διάστημα των πενήντα ημερών ως τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, φτιάξαμε τη ζυμαρένια κυρα-Σαρακοστή και τη φέραμε στην τάξη. Εξηγήσαμε στα παιδιά ένα ένα τα στοιχεία που τη συνθέτουν, θέλοντας να τα μυήσουμε σ’ αυτό το έθιμο, που είναι από τα παλιότερα έθιμα του λαού μας, που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα.

Η γυναικεία αυτή μορφή αποτελεί ένα άτυπο ημερολόγιο, που αποδίδεται με τη μορφή μιας καλόγριας. Έχει σταυρωμένα τα χέρια, γιατί προσεύχεται, και τη φτιάχνουμε χωρίς στόμα, γιατί νηστεύει. Είναι στολισμένη με όσπρια, την κύρια τροφή κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και έχει εφτά πόδια, όσες και οι εβδομάδες ως το Πάσχα. Στο τέλος κάθε εβδομάδας θα της κόβουμε κι ένα ποδάρι, έτσι ώστε, όταν μείνει με ένα, να ξέρουμε ότι ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα.

Παλαιότερα, σύμφωνα με τη λαογραφία, αυτό το κομμάτι το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο μαζί με τα υπόλοιπα και όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.

Να και το τραγουδάκι της κυρα-Σαρακοστής:

Την κυρα – Σαρακοστή,
που ’ναι έθιμο παλιό,
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι τής φορούσαν
στο κεφάλι έναν σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να 'ρθει η Πασχαλιά.

Καλή Σαρακοστή σε όλους!!!


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 23/02/2018   Εμφανίσεις: 449


Οι μαθητές-τριες της δευτέρας τάξης έφτιαξαν Λαζαράκια, έψαλαν τα κάλαντα του Λα...   

Η Ανάσταση του Χριστού είναι για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς η σημαντικότερη θρησκευτική γιορτή. Πάρα πολλά έθιμα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα που αναφέρονται τόσο σ’ αυτή όσο και στη Μεγάλη Εβδομάδα που προηγείται.
Την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 1, 2 και 3 Απριλίου τα τμήματα Β1 και Β2 με τις εκπαιδευτικούς κ. Λία Νοδάρα, κ. Αργυρούλα Μαστρογιάννη, κ. Μαρία Καψούλια και κ. Μαρία Γκιοτσαλίτου, καθώς και τον κ. Δημήτρη Παππά ασχολήθηκαν με τρία ελληνικά έθιμα.
Σκοπός μας ήταν μέσα από τη βιωματική προσέγγιση οι μαθητές/τριες να έρθουν σε επαφή με την λαϊκή μας παράδοση, να μάθουν, να δημιουργήσουν, να συνεργαστούν και να ευχαριστηθούν.
Έτσι, επισκεφθήκαμε τον φούρνο της γειτονιάς μας και οι μαθητές/τριες έφτιαξαν «Λαζαράκια», έψαλαν τα κάλαντα του Λαζάρου στα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου και έβαψαν κόκκινα αυγά αφού πρώτα έφτιαξαν με κηρομπογιές το δικό τους σχέδιο πάνω σ’ αυτά.
Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους μας!
Καλό Πάσχα!


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 03/04/2015   Εμφανίσεις: 2133[1] 2 3 4 5 6 7 ...Mετάβαση στην
                    επόμενη σελίδα


ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ