Αρχική σελίδα | Χάρτης πλοήγησης | Σύνδεση
linelineline

Προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προστασία του Ευρώτα   

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Προστασίας του ποταμού Ευρώτα υλοποίησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αντικείμενο τον ιστορικό ποταμό της πόλης μας. Την Τρίτη 7 Μαΐου 2019 οι μαθητές/τριες των Α’, Γ’ και ΣΤ’ τάξεων πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη συμβολή των ποταμών Ευρώτα και Οινούντα. Εκεί τους υποδέχτηκαν η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Προστασίας του Ευρώτα κ. Δέσποινα Πορφύρη και ο ιχθυολόγος κ. Λεωνίδας Βαρδάκας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Ο κ. Βαρδάκας πραγματοποίησε μια αναλυτική παρουσίαση ιστορικών και άλλων στοιχείων για τον ποταμό και τη ζωή που φιλοξενεί. Οι μαθητές/τριες έλυσαν πολλές απορίες τους και άκουσαν με ενδιαφέρον για την ύπαρξη τριών ενδημικών ειδών: του λακωνικού πελασγού, της χρυσής μενίδας και της καιαδικής μενίδας, ενός αρχαιότατου είδους ψαριού που στις μέρες μας συναντάται μόνο στον Ευρώτα. Ο ιχθυολόγος είχε ήδη ψαρέψει αυτά και άλλα είδη ψαριών από το ποτάμι και όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να τα δουν από κοντά και να τα περιεργαστούν. Στο τέλος της παρουσίασης τα ψάρια αφέθηκαν και πάλι ελεύθερα στα νερά του Ευρώτα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεχίστηκε στον χώρο του σχολείου μας τη Δευτέρα 13 και την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019. Η εκπαιδευτικός κ. Δέσποινα Πορφύρη παρουσίασε χρήσιμες πληροφορίες για τον Ευρώτα και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ρύπανσης του ποταμού, που απειλεί τη μοναδική ιχθυοπανίδα του. Μέσα από βιωματικές δράσεις οι μαθητές/τριες ευαισθητοποιήθηκαν για το θέμα και έμαθαν πώς μπορούν ατομικά και ομαδικά να βοηθήσουν στην προστασία του Ευρώτα.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Φίλων Προστασίας του Ευρώτα για το εξαιρετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ιδιαίτερα την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Δέσποινα Πορφύρη και τον ιχθυολόγο κ. Λεωνίδα Βαρδάκα.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 15/05/2019   Εμφανίσεις: 1077


Εξετάσεις οδήγησης ποδηλάτου για την Πέμπτη και Έκτη τάξη   

Οι μαθητές/τριες των τμημάτων της Ε' και ΣΤ' τάξης συμμετείχαν στην υλοποίηση προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής με τίτλο: "Με ασφάλεια... ποδηλατώ", που ολοκληρώθηκε κατά τη λήξη του σχολικού έτους 2017-2018. Υπεύθυνοι/ες για τον σχεδιασμό των δράσεων ήταν οι εκπαιδευτικοί της ΣΤ' τάξης κ. Παπαγιαννάκος Τάσος και κ. Νικολόπουλος Χρήστος, καθώς και οι εκπαιδευτικοί της Ε' τάξης κ. Αδαμάκου Έλενα και κ. Νοδάρα Ευαγγελία.

Στόχοι του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες τη σημασία της κυκλοφοριακής αγωγής, να αντιληφθούν τη λειτουργία των σημάτων, να αποκτήσουν κυκλοφοριακή συνείδηση, να διορθώσουν τα λάθη στην οδική τους συμπεριφορά και να εφαρμόσουν με επιτυχία τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης με ποδήλατο. Για την επίτευξη των στόχων πραγματοποιήθηκαν θεωρητικά μαθήματα οδήγησης ποδηλάτου σε επίπεδο τάξης, καθώς και γνωριμία με τα πιο συνηθισμένα σήματα οδικής κυκλοφορίας.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος κορυφώθηκαν την τελευταία εβδομάδα του σχολικού έτους. Την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε σε κάθε τμήμα γραπτή εξέταση, την οποία όλοι/ες οι μαθητές/τριες πέρασαν με επιτυχία. Το δεύτερο σκέλος της εξέτασης περιλάμβανε πρακτική αξιολόγηση της ικανότητας οδήγησης ποδηλάτου.

Την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018 οι μαθητές/τριες της Ε' και ΣΤ' τάξης έφεραν στο σχολείο τα ποδήλατά τους με ενθουσιασμό. Αρχικά πραγματοποιήθηκε τεχνικός έλεγχος των ποδηλάτων. Οι δάσκαλοι/ες των τάξεων έλεγξαν εξονυχιστικά όλα τα ποδήλατα, συμπληρώνοντας μια λίστα αξιολόγησης και καταγράφοντας όσα λειτουργούσαν σωστά αλλά και τις αδυναμίες ή ελλείψεις των ποδηλάτων. Η λίστα αξιολόγησης δόθηκε σε κάθε μαθητή/τρια, ώστε οι οικογένειές τους να μεριμνήσουν για τον σωστό εξοπλισμό ή τις επισκευές που χρειάζονταν προκειμένου να πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η εξέταση στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Κάθε μαθητής/τρια έπρεπε να ολοκληρώσει μια απαιτητική διαδρομή και στο τέλος όφειλε να υπακούσει στην πινακίδα STOP και να σταματήσει την πορεία του/της. Στα παιδιά που δυσκολεύτηκαν δόθηκε και δεύτερη ευκαιρία, για να αποδείξουν τις ικανότητές τους. Η επιτυχία όμως υπήρξε καθολική, γεγονός που ικανοποίησε τόσο τους/τις εκπαιδευτικούς όσο και τα παιδιά. Την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, ημέρα λήξης του σχολικού έτους, όλοι/ες οι άξιοι/ες οδηγοί παρέλαβαν με υπερηφάνεια τα δικά τους διπλώματα οδήγησης ποδηλάτου.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 15/06/2018   Εμφανίσεις: 1514


Ημέρα Υγιεινής Διατροφής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης   

Οι μαθητές/τριες της Β' τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν κατά το σχολικό έτος 2017-2018 σε πρόγραμμα Αγωγής Υγείας, με θέμα τη διατροφή και τίτλο: "Τρέφομαι υγιεινά, μεγαλώνω σωστά". Το πρόγραμμα υλοποίησαν οι εκπαιδευτικοί της Β' τάξης κ. Χριστάκη Αγγέλα και κ. Παλασοπούλου Παναγιώτα, καθώς και ο κ. Παπαγιαννάκος Αναστάσιος.

Ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος ήταν η υιοθέτηση υγιών διατροφικών συνηθειών και η ασφαλής χρήση των τροφίμων, μέσα από δραστηριότητες που προσέφεραν στα παιδιά γνώσεις για την προέλευση των τροφίμων, τις ομάδες τους και τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος κορυφώθηκαν την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018, όταν υλοποιήθηκε η τελική δράση: "Ημέρα Υγιεινής Διατροφής". Το ισόγειο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης μετατράπηκε σε μια μεγάλη κουζίνα, όπου παρασκευάζονταν πρωτότυπα υγιεινά γεύματα. Πολλές ήταν οι μητέρες του σχολείου που βοήθησαν στην υλοποίηση της δράσης, καθώς στήθηκαν 8 διαφορετικοί σταθμοί-κουζίνες, όπου καθεμιά μητέρα βοηθούσε τις ομάδες των μαθητών/τριών να παρασκευάσουν τα δικά τους πρωτότυπα γεύματα: Πεταλούδες με ντομάτες και αγγουράκια, κάμπιες με φέτες μήλων, αυτοκινητάκια με μήλα και κεράσια, λουλούδια με αγγούρια και καρότα, βάτραχοι με αχλάδια, κροκόδειλοι με αγγούρια, ντοματάκια και φέτα, λεωφορεία με μπανάνες και φράουλες αλλά και υγιεινές βάφλες με βρώμη, αλεύρι ολικής άλεσης και ξινόγαλα, συμπλήρωσαν το μενού των μαθητών/τριών της Β' τάξης.

Κάθε ομάδα περνούσε από όλους τους σταθμούς-κουζίνες παρασκευάζοντας τα γεύματα και κατέληγε στον τελευταίο σταθμό, όπου είχε την ευκαιρία να παίξει με την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, τοποθετώντας μια σειρά τροφίμων στις σωστές θέσεις της πυραμίδας.

Η δράση ολοκληρώθηκε με τους/τις μαθητές/τριες των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού να περνούν από τον χώρο που εκτέθηκαν οι δημιουργίες των παιδιών της Β' τάξης, προκειμένου να θαυμάσουν αλλά και να απολαύσουν τις πρωτότυπες γαστρονομικές δημιουργίες.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που εργάστηκαν συγκροτημένα και δημιούργησαν διασκεδάζοντας και μαθαίνοντας. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις μαμάδες που εργάστηκαν και καθοδήγησαν τα παιδιά με άψογο τρόπο, ώστε να γίνουν μικροί μάγειρες και μικρές μαγείρισσες. Ευχαριστούμε θερμά και τον διαιτολόγο-διατροφολόγο κ. Παναγιώτη Μπασουράκο, που μας παραχώρησε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, δίνοντας την ευκαιρία στους/στις μαθητές/τριές μας να μάθουν με βιωματικό τρόπο τη διατροφική αξία των τροφίμων.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 08/06/2018   Εμφανίσεις: 1449


Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (eTwinning Plus) με τίτλο “Welcome to our...   

Κατά τo σχολικό έτος 2015-2016, τα τμήματα Γ2 και Δ1 της σχολικής μας μονάδας συμμετείχαν ενεργά σε ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων eTwinning Plus με τίτλο “Welcome to our e-Calendar” με ιδρυτή/συντονιστή τον εκπαιδευτικό Αγγλικής Γλώσσας, κ. Γεώργιο Πασταρματζή, και πολύτιμη συνοδοιπόρο τη συνάδελφό του, κ. Αθανασία Ορφανού.

Μέσω της ευέλικτης ζώνης και του γνωστικού αντικειμένου της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας, οι δύο εκπαιδευτικοί μαζί με τους 43 μαθητές και μαθήτριες συνεργάστηκαν από κοινού με “συμμαθητές” τους στην Ουκρανία, Τσεχία, Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και Μονεμβασιά προκειμένου να δημιουργήσουν ένα παράλληλο διακρατικό ηλεκτρονικό ημερολόγιο ποικίλων δράσεων και να το διαμοιραστούν μέσω της ασφαλούς ηλεκτρονικής συνεργατικής πλατφόρμας (Twinspace) και του ημερολόγιου έργου (ProjectJournal), τα οποία εμπλουτίζονταν τακτικά με σχετικό υλικό.

Η πάντα υποστηρικτική συνδρομή του Διευθυντή μας, κ. Αντώνη Κοκκονού, συνετέλεσε στην επιτυχημένη έκβαση της εξελικτικής πορείας του πλάνου εργασίας μας, κάτι άλλωστε που διακρίνεται εύκολα και στο ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό που επισυνάπτεται. Όλες οι δράσεις μας έχουν αποτυπωθεί καλαίσθητα με πολλαπλά εργαλεία και εφαρμογές με αποτέλεσμα οι φωτοπαρουσιάσεις, τα βίντεο, τα ψηφιακά βιβλία, τα φύλλα εργασίας και τα ηλεκτρονικά λευκώματα να έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των συνεργατών μας.

Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν με την προβολή των τελικών προϊόντων τα οποία (συν)δημιούργησαν διαδραστικά αλλά και με το επιστέγασμα του επιτυχημένου ρόλου τους με ανάλογο πιστοποιητικό συμμετοχής και ενθύμια του ευρωπαϊκού ταξιδιού μας τους οκτώ τελευταίους μήνες! “HAPPY SUMMER 2016” σε όλους από την εξαιρετική ομάδα των eTwinners στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης …

Στοχοθεσία

Ο βασικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος σχετιζόταν με την καλλιέργεια πολυπολιτισμικής κουλτούρας και ουσιαστικού συσχετισμού των ομοιοτήτων αλλά και των διαφορών μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολικών τάξεων.
Τοπικές εορτές κάθε εταίρου, παγκόσμιες ημέρες, μαθητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές επισκέψεις και τόσα άλλα συνέθεσαν το παζλ της καθημερινής εκπαιδευτικής εμπειρίας μετουσιώνοντάς τη σε ένα παράλληλο σύμπαν ενεργούς σύμπραξης και συνειδητοποίησης της διαφορετικότητας ή μη. Όλες οι δράσεις μας έχουν αποτυπωθεί καλαίσθητα με πολλαπλά εργαλεία και εφαρμογές με αποτέλεσμα οι φωτοπαρουσιάσεις, τα βίντεο, τα ψηφιακά βιβλία, τα φύλλα εργασίας και τα ηλεκτρονικά λευκώματα να έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των συνεργατών μας.
Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν με την προβολή των τελικών προϊόντων τα οποία (συν)δημιούργησαν διαδραστικά αλλά και με το επιστέγασμα του επιτυχημένου ρόλου τους με ανάλογο πιστοποιητικό συμμετοχής και ενθύμια του ευρωπαϊκού ταξιδιού μας τους οκτώ τελευταίους μήνες! Μέσω της διαρκούς παροχής εσωτερικών κινήτρων, οι μαθητές μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους κατάφεραν επιτυχημένα να συγκροτήσουν μία παιδαγωγική ομάδα που εκπροσώπησε άξια τη σχολική μας μονάδα στην τελική ολοκλήρωση ενός κοινού ημερολογίου όπου διακρίνονται σαφώς το πόσα λίγα είναι ουσιαστικά αυτά που μας διαχωρίζουν και πόσο περισσότερα αυτά που μας ενώνουν σε επίπεδο σχολικού μικρόκοσμου ….

Μεθοδολογία

Σε όλες τις φάσεις του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε έμπρακτα η μέθοδος των σχεδίων εργασίας (project) και η ομαδοσυνεργατική μέθοδος-διαθεματική προσέγγιση σύμφωνα με το αναλυτικό σχεδιάγραμμα πορείας του έργου. Δημιουργήθηκαν δύο διακρατικές υποομάδες που εργάζονταν παράλληλα, προς την ολοκλήρωση του έργου οι δύο ομάδες από κοινού δημιουργούν πρωτότυπο υλικό μέσω δραστηριοτήτων σύμπραξης, συνεργασίας, αφόρμησης ιδεών και (συν)παραγόμενου αποτελέσματος. Το 1ο Δ.Σ. Σπάρτης ανήκει στην ομάδα Ελλάδας–Ουκρανίας, οι υπόλοιπες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο/Τσεχία) συνεργάστηκαν αρχικά μεταξύ τους. Ενδεικτικά αξιοποιήθηκαν τα ακόλουθα: καταιγισμός ιδεών (brainstorming), αφήγηση προσωπικών εμπειριών, παρατήρηση και έρευνα, παιχνίδι ρόλων, καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις, ιδεατές συνεντεύξεις κ.ο.κ.

Δραστηριότητες


Ακολουθούν με χρονολογική σειρά ενδεικτικά παραδείγματα των πολλαπλών δραστηριοτήτων που έχουν αναρτηθεί στον χώρο κοινών συνεργατικών δραστηριοτήτων και στο ημερολόγιο έργου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eTwinning εκ μέρους των δύο καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας του 1ου Δ.Σ. Σπάρτης. Μέρος αυτών των δράσεων έχουν αναρτηθεί φωτογραφικά και στον ιστότοπο του σχολείου μας. Δωρεάν διαδικτυακά εργαλεία και εφαρμογές αξιοποιήθηκαν προκειμένου να παραχθούν τα ακόλουθα: φωτοπαρουσιάσεις, ηλεκτρονικά βιβλία, ψηφιακά άλμπουμ-λευκώματα, βιντεοπαρουσιάσεις, στάδια συνεργατικής εργασίας/επικοινωνίας, εννοιολογική αναπαράσταση, (αυτο)αξιολόγηση κτλ.

Γνωρίζοντας τη Σπάρτη μέσω διαδραστικής φωτογραφίας
Παρουσιάζω το σχολείο μου
Έναρξη γωνιάς eTwinning στο σχολείο
Εορτασμός Halloween
Επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς και ελληνικού λαδιού
Εορτασμός Thanksgiving
Χριστούγεννα 2015
Ηλεκτρονικό βιβλίο ελληνικών εορταστικών εθίμων
Χειμώνας 2016
Χειμερινά βίντεο
Happy Valentine’s Day
Συννεφόλεξα
25η Μαρτίου 1821
Εθνικός ύμνος
Απόκριες
Αποκριάτικα βίντεο
Πρωταπριλιά
Τηλεδιάσκεψη Σπάρτης-Ουκρανίας
Πασχαλινό ηλεκτρονικό βιβλίο
Πασχαλινές ευχές μέσω βίντεο
Πάσχα 2016
Δραστηριότητες Βιβλίου Αγγλικών (Δ΄ τάξη)
Δράση υγιεινού φαγητού (Γ΄ τάξη)
Τραγούδι σωστής διατροφής
Πρωτομαγιά 2016
Η Άνοιξη στην Ελλάδα
Τελικό συνεργατικό προϊόν / ημερολόγιο για το σχολικό έτος 2015-2016 με τα σχολεία-εταίρους
Οφέλη προγράμματος ανά χώρα / αξιολόγηση μέσω δημοσκόπησης


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 14/06/2016   Εμφανίσεις: 2756[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...Mετάβαση στην
                    επόμενη σελίδα


ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ