Αρχική σελίδα | Χάρτης πλοήγησης | Σύνδεση
linelineline
Αξιολόγηση μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου [14-12-2017]    |    Επίδοση Ελέγχων Προόδου και ενημέρωση για το Α' Τρίμηνο [14-12-2017]    |    Απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών [13-12-2017]    |    Ενημέρωση για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών [13-12-2017]    |    Εκκλησιασμός ενόψει της γιορτής των Χριστουγέννων [13-12-2017]    |    Ενημέρωση για τη γιορτή της επετείου του Πολυτεχνείου [14-11-2017]    |    Διευκρινίσεις λειτουργίας σχολικών μονάδων (σε σχέση με το Π.Δ. 79/2017) [03-11-2017]    |    Επιδημική έξαρση ιλαράς - Εμβολιασμός [09-10-2017]    |    4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού [28-09-2017]    |    Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2017-18 [26-09-2017]    |    Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων - Π.Δ. 79/2017 [26-09-2017]    |    Έναρξη μαθημάτων για το σχολικό έτος 2017-18 [08-09-2017]    |    Συμμετοχή των εκπαιδευτικών του Σχολείου σε επιμορφωτική ημερίδα [02-06-2017]    |    Εκλογική γενική συνέλευση του Σ.E.Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο ΠΛΗΘΩΝ» [29-05-2017]    |    Εγγραφές μαθητών στα δημοτικά σχολεία για το σχολικό έτος 2017-2018. [28-05-2017]    |   

Διδακτικές επισκέψεις

Μία ημέρα σε ένα ελληνιστικό ελαιοτριβείο   

Την Τετάρτη 14/1/2015 η Γ΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, όπου πήρε μέρος στο βιωματικό πρόγραμμα με τίτλο: «Μια μέρα σε ένα ελληνιστικό ελαιοτριβείο». Τα παιδιά περιηγήθηκαν, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών των τμημάτων, στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου. Σκοπός της συγκεκριμένης επίσκεψης ήταν οι μαθητές/τριες να μάθουν για τις χρήσεις του ελαιολάδου από την αρχαιότητα ως σήμερα, τους τύπους των παραδοσιακών ελαιοτριβείων και την εξέλιξή τους μέσα στους αιώνες, την κατασκευή ελαιοσάπουνου, καθώς και τα είδη της ελιάς και τους εχθρούς της. Στο βιωματικό μέρος του προγράμματος τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στην εξαγωγή ελαιολάδου, με εργαλεία της ελληνιστικής εποχής. Έφεραν ελιές από τον ελαιώνα, τις πολτοποίησαν στον τραπητή και τις πίεσαν στην πρέσα. Με χαρά έφεραν στο σχολείο τα μπουκαλάκια τους, γεμάτα με το πηχτό, καφετί υγρό και περιμένουν υπομονετικά να περάσουν σαράντα μέρες, ώσπου να γίνει ο φυσικός διαχωρισμός του υγρού. Τότε θα γευτούν μια παραδοσιακή μπουκουβάλα, με το λάδι που έβγαλαν με τα χεράκια τους!


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 14/01/2015   Εμφανίσεις: 702


Διδακτική επίσκεψη της Α΄ τάξης στη γειτονιά μας   

Στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος, η Α΄τάξη πραγματοποίησε την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014, διδακτική επίσκεψη στη γειτονιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης.
Οι μαθητές/τριες γνώρισαν από κοντά τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, το Δικαστικό Μέγαρο, το ξενοδοχείο, την παιδική χαρά της γειτονιάς μας καθώς επίσης παρατήρησαν και συνέκριναν νεόκτιστες πολυκατοικίες με παλιά νεοκλασικά κτίρια. Επιπλέον τους δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουν τους επαγγελματίες-εμπόρους της περιοχής και να τους θέσουν σχετικά ερωτήματα.
Ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία για τους/τις μικρούς/ές μαθητές/τριές μας, αλλά και παράλληλα διδακτική, διότι ανέπτυξαν την κοινωνικότητά τους και συνειδητοποίησαν ότι το σχολείο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης κοινωνίας και ανοιχτό σε αυτήν.
Την οργάνωση και την ευθύνη υλοποίησης την εν λόγω δράσης είχαν οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί των τμημάτων της Α΄τάξης, κ.κ. Αθανασία Ρουσσοπούλου και Παναγιώτα Παλασοπούλου.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 09/12/2014   Εμφανίσεις: 701


Επίσκεψη της Δ΄ τάξης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης και σε εργαστήρι αγγε...   

Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014 η Δ ΄τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας και στο Εργαστήρι Αγγειοπλαστικής του κ. Γεωργίου Μαγγαλούση, στην οδό Παλαιολόγου, στα πλαίσια του προγράμματος e-Twinning «Τhe place I live in - O τόπος που ζω» , που υλοποιείται το τρέχον σχολικό έτος 2014-15. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Μουσείου και στάθηκαν ιδιαίτερα στα αγγεία, εντόπισαν τα μέρη τους, τη χρηστικότητά τους, τη διακόσμηση και τον χρωματισμό τους. Στη συνέχεια είχαν τη χαρά να γνωρίσουν από κοντά τον κ. Γιώργο Μαγγαλούση, έναν σεβάσμιο γέροντα, που το όνομά του συνδέεται άμεσα με την τέχνη της αγγειοπλαστικής στην πόλη μας. Στο εκθετήριό του είδαν δεκάδες αγγεία πλασμένα από τα χέρια του, ενώ στο video που παρακολούθησαν, είδαν όλη την επεξεργασία του πηλού, από το πλάσιμό του ως το φούρνισμα. Μια τέχνη φαινομενικά απλή και ταπεινή – χώμα, νερό και φωτιά αρκούν- ξεδιπλώθηκε μπροστά μας, διέγειρε τη φαντασία των παιδιών, ανέπτυξε την οπτική αντίληψη και την αισθητική τους, έμαθαν ιστορία και λαογραφία κι εκτίμησαν την τέχνη του αγγειοπλάστη, μια τέχνη που φέρει το πνεύμα της επαφής και της αγάπης προς την ελληνική, λακωνική γη.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 05/12/2014   Εμφανίσεις: 718


Διδακτική Επίσκεψη της ΣΤ΄ τάξης στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και τη Βουλή των Ελ...   

Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014 τριάντα εννέα μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης του Σχολείου μας και τέσσερις συνοδοί εκπαιδευτικοί, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην Αθήνα προκειμένου να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και τη Βουλή των Ελλήνων, ως θεματοφύλακα της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν πρώτα το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο που στεγάζεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Εκεί άκουσαν από τον εκπαιδευτικό του σχολείου, που είχε αναλάβει την ξενάγηση, την ιστορία του συγκεκριμένου χώρου και το αντικείμενο του Μουσείου, που αποτελεί την ιστορία του νεότερου Ελληνισμού από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έως την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Είδαν και θαύμασαν σημαίες, όπλα, προσωπικά αντικείμενα ιστορικών μορφών, κυρίως της Επανάστασης του 1821, έγγραφα και προσωπογραφίες, παραδοσιακές στολές κ.ά., μέσα από τα οποία γνώρισαν μεγάλες στιγμές από τις περιόδους της Τουρκοκρατίας, Λατινοκρατίας, την Επανάσταση του 1821, τους απελευθερωτικούς αγώνες, τη δημιουργία του ελεύθερου ανεξάρτητου κράτους και την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση του Ελληνισμού μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Όλα αυτά εντυπωσίασαν τους μαθητές/τριες και το έδειξαν με τις εύστοχες ερωτήσεις που υπέβαλαν, αλλά και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αφού παρακολούθησαν ένα μικρό βίντεο σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ως θεματοφύλακας του Δημοκρατικού πολιτεύματος της πατρίδας μας και ανακάλεσαν από τη μνήμη τους γνώσεις που κατέχουν από το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, απάντησαν σε ερωτήσεις που τους/τις απηύθυνε η υπεύθυνη υπάλληλος ξεναγός της Βουλής. Έπειτα οδηγήθηκαν στον πρώτο όροφο του κτιρίου και στην αίθουσα του «Ελευθερίου Βενιζέλου» στην οποία οι μαθητές/τριες περιηγήθηκαν σε ξεχωριστές εκθέσεις από διάφορες στιγμές της ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα οδηγήθηκαν στα θεωρεία από τα οποία παρακολούθησαν ένα μικρό μέρος από συνεδρίαση της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε πως «τριάντα εννέα μαθητές και μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης και τέσσερις συνοδοί εκπαιδευτικοί παρακολουθούν από τα θεωρία τη συνεδρίαση της Βουλής. Η Βουλή τους καλωσορίζει».

Τέλος οι μαθητές/τριες περπάτησαν στον Εθνικό Κήπο, το Ζάππειο Μέγαρο, στο οποίο ενημερώθηκαν για την προσφορά του μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα, αλλά και για τη σημερινή λειτουργία του μεγάρου και μετά από λίγο πήραν το δρόμο της επιστροφής.
Η άφιξη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε στις 20:00 μ.μ., σύμφωνα με το πρόγραμμα.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 20/11/2014   Εμφανίσεις: 940Mετάβαση στην προηγούμενη σελίδα... 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 ...Mετάβαση στην
                    επόμενη σελίδα


ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ