Αρχική σελίδα | Χάρτης πλοήγησης | Σύνδεση
linelineline
Αξιολόγηση μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου [14-12-2017]    |    Επίδοση Ελέγχων Προόδου και ενημέρωση για το Α' Τρίμηνο [14-12-2017]    |    Απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών [13-12-2017]    |    Ενημέρωση για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών [13-12-2017]    |    Εκκλησιασμός ενόψει της γιορτής των Χριστουγέννων [13-12-2017]    |    Ενημέρωση για τη γιορτή της επετείου του Πολυτεχνείου [14-11-2017]    |    Διευκρινίσεις λειτουργίας σχολικών μονάδων (σε σχέση με το Π.Δ. 79/2017) [03-11-2017]    |    Επιδημική έξαρση ιλαράς - Εμβολιασμός [09-10-2017]    |    4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού [28-09-2017]    |    Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2017-18 [26-09-2017]    |    Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων - Π.Δ. 79/2017 [26-09-2017]    |    Έναρξη μαθημάτων για το σχολικό έτος 2017-18 [08-09-2017]    |    Συμμετοχή των εκπαιδευτικών του Σχολείου σε επιμορφωτική ημερίδα [02-06-2017]    |    Εκλογική γενική συνέλευση του Σ.E.Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο ΠΛΗΘΩΝ» [29-05-2017]    |    Εγγραφές μαθητών στα δημοτικά σχολεία για το σχολικό έτος 2017-2018. [28-05-2017]    |   

Διδακτικές επισκέψεις

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Μονεμβασιά   

Την Τετάρτη 17-5-2017, οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, να περιηγηθούν στα καλντερίμια της και να συνδέσουν τις γνώσεις της φετινής ιστορίας με πραγματικές εικόνες.

Περνώντας τη νησίδα που ενώνει τη νέα πόλη με τον ιστορικό βράχο, φτάσαμε στην κεντρική πύλη του. Εισήλθαμε σε έναν χώρο που μας μάγεψε με την πρώτη ματιά!

Το κεντρικό καλντερίμι μας οδήγησε στην πλατεία με το κανόνι, την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί μας υποδέχτηκε η ξεναγός μας, κ. Ντουβή, η οποία μας έκανε μια σύντομη περιγραφή του χώρου. Ένα πανέμορφο διατηρητέο κτίριο γεμάτο σωζόμενα μνημεία της Μονεμβασιάς (πλάκες κρήνης, γλυπτά, κεραμικά, οικιακά σκεύη κ.α.) ήταν αρκετά ώστε να πάρουμε μια γεύση για το τι επρόκειτο να δούμε στη συνέχεια της περιήγησής μας.

Έπειτα, ξεκίνησε μια ατελείωτη ανηφόρα με θέα τα τείχη που ξεπρόβαλαν μπροστά μας. Ροδιές και χουρμαδιές συντρόφευαν την ανάβασή μας προς το Επάνω Κάστρο (το λεγόμενο Γουλά) και την επιβλητική εκκλησία της Αγίας Σοφίας.

Στο ψηλότερο σημείο, λοιπόν, του βράχου δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας (ή Παναγία Οδηγήτρια), το εντυπωσιακότερο κτίριο της πάνω πόλης. Ο ναός χτίστηκε το 12 αιώνα και είναι ένας από τους σημαντικότερους ναούς της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Πελοπόννησο. Εισερχόμενοι σε αυτόν το ναό, ένα ρίγος μας διαπέρασε. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος μας άφησε άναυδους. Λέγεται ότι η κατασκευή της σε θέση που δεσπόζει στο πέλαγος, πρέπει να έχει άμεσα σύνδεση με την επιτυχή απώθηση των ναυτικών δυνάμεων των Νορμανδών το 1148 και να αποτελεί αφιέρωμα κάποιας σημαντικής προσωπικότητας. Η Αγία Σοφία της Μονεμβασιάς είναι μια εντυπωσιακή εκκλησία που χτίστηκε πραγματικά στο χείλος του γκρεμού και μοιάζει με την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.
Κατά την κατάβαση, η θέα από το κάστρο της Μονεμβασιάς μας αποζημίωσε! Γεμάτοι γνώσεις, εικόνες, χρώματα και αρώματα, πήραμε το δρόμο της επιστροφής…


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 17/05/2017   Εμφανίσεις: 338


Διδακτική επίσκεψη της ΣΤ΄ τάξης στο Ναύπλιο   

Την Τετάρτη, 10-5-2017, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την πανέμορφη πόλη του Ναυπλίου και να περιηγηθούν σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της αργολικής πρωτεύουσας.

Φτάνοντας στο Ναύπλιο, η ξενάγησή μας ξεκίνησε από το Παλαμήδι, το ξακουστό κάστρο με την έντονη μεσαιωνική ατμόσφαιρα, το οποίο ανέλαβε να μας γνωρίσει με άψογο και υποδειγματικό τρόπο ο ξεναγός μας, κ. Γεώργιος Τσεκές.

Το εντυπωσιακό αυτό φρούριο πάνω στον ομώνυμο λόφο κατασκευάστηκε από Βενετούς τον 17ο αιώνα, αποτέλεσε οχυρό και σημείο αναφοράς πολλών πολέμων και ακόμη και σήμερα διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Μόνο τυχαίος δεν είναι ότι στίχος δημοτικού τραγουδιού λέει: «Όλα τα κάστρα κι αν χαθούν και όλα κι αν ρημάξουν, το Παλαμήδι το όμορφο Θεός να το φυλάει»!

Οφείλει το όνομά του στον μυθικό ήρωα του Τρωικού Πολέμου, Παλαμήδη, ενώ η κατασκευή του ξεκίνησε το 1687. Είδαμε το κελί στο οποίο φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, τους επιβλητικούς προμαχώνες, το ιστορικό εκκλησάκι του Aγίου Aνδρέα και τις εντυπωσιακές δεξαμενές, που ακόμη και σήμερα συλλέγουν το βρόχινο νερό του λόφου. Απολαύσαμε τη θέα με τον καιρό σύμμαχό μας.

Στη συνέχεια περπατήσαμε στην πόλη του Ναυπλίου. Συναντήσαμε το Πολεμικό Μουσείο της πόλης, όπου στεγάζεται όλη η σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, από την εποχή του Καποδίστρια έως τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα από πεντακάθαρους δρόμους και πλακόστρωτα στενά φτάσαμε στην Πλατεία Συντάγματος. Είναι η πιο κεντρική και ιστορική πλατεία του Ναυπλίου, κρυμμένη στην καρδιά της πόλης. Η πλακόστρωτη σήμερα πλατεία περιβάλλεται από σημαντικά μνημεία και νεοκλασικά κτίρια, όπως το Βουλευτικό, την πρώτη βουλή των Ελλήνων, που λειτούργησε κατά την Ελληνική Επανάσταση στον χώρο αυτό από το 1825, κτισμένο με πελεκητή πέτρα από γκριζόλευκο ασβεστόλιθο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου και το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, το τζαμί του Αγά-Πασά, κι ένα ανάγλυφο ενετικό λιοντάρι. Στον χώρο της πλατείας υπάρχει ακόμα ο αιωνόβιος πλάτανος.

Αργότερα φτάσαμε στον ναό του Aγίου Σπυρίδωνα έξω από την είσοδο του οποίου εκτυλίχθηκε μία από τις πιο μελανές σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Εδώ, τα ξημερώματα της 27ης Σεπτεμβρίου του 1831, δολοφονήθηκε ο Iωάννης Καποδίστριας, από τους Μανιάτες Γεώργιο και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη. Είδαμε τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, την Πύλη της Ξηράς (Porta di Terraferma), που αποτελούσε τη μοναδική είσοδο της πόλης από τη στεριά την εποχή που κατασκευάστηκε, το άγαλμα του Όθωνα, του Καποδίστρια, του Νικηταρά, του Υψηλάντη και πολλών ακόμα αγωνιστών, που δόξασαν τούτο τον τόπο.

Περιδιαβήκαμε τα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης που πλημμύριζαν από μοσχοβολιές και χρώματα, αναμοχλέψαμε τις γνώσεις μας από τη φετινή ιστορία και χαρήκαμε το Ανάπλι, που σαν ένα παλίμψηστο διατηρεί εναρμονισμένα μεταξύ τους μουσουλμανικά και χριστιανικά μνημεία,  ενσωματωμένα   στον   πολεοδομικό   ιστό, αψευδείς μάρτυρες της μακρόχρονης ιστορικής του διαδρομής.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 10/05/2017   Εμφανίσεις: 504


Διδακτική Επίσκεψη της Δ΄ τάξης στο Μουσείο της Νεότερης Σπάρτης   

Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Νεότερης Σπάρτης, που βρίσκεται στην πόλη της Σπάρτης.
Εκεί, με τη βοήθεια του κυρίου Γιώργου Δημόπουλου, οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της Τετάρτης τάξης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα εκθέματα του Μουσείου, τα οποία καταγράφουν τη ζωή και την εξέλιξη της σημερινής Σπάρτης, από την ανίδρυσή της (το 1834) έως και προσφάτως, σε τομείς που αφορούν τον πληθυσμό της, την πολεοδομία της, την οικονομία αλλά και την πνευματική της ζωή.
Εκθέματα που προκάλεσαν περισσότερο το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν οι ενδυματολογικές προτιμήσεις, κυρίως των γυναικών της Σπάρτης, κατά την πάροδο των ετών, ο «πάγκος» στοιχειοθεσίας του τυπογραφείου της εφημερίδας με τίτλο «ΗΩΣ» με τα μεταλλικά και ξύλινα τυπογραφικά στοιχεία, τα ελάχιστα αντικείμενα (που έφτασαν από το μέτωπο) του αντισυνταγματάρχη Αθανασίου Σακκέτα, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στη Μικρασιατική εκστρατεία, και η τρισδιάστατη μακέτα αναπαράστασης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε έχοντας, το σύνολο των μαθητών, πάρει απαντήσεις σε ερωτήσεις και απορίες που είχαν αναφορικά με το πώς δημιουργήθηκε η πόλη της Σπάρτης, το πώς λειτουργεί σήμερα σε σχέση με το χθες και το πώς συνεχίζει στο τώρα να διαμορφώνεται η ταυτότητά της.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 06/03/2017   Εμφανίσεις: 523


Διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Ε2 και ΣΤ2 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτ...   

Στα πλαίσια του μαθήματος της Αγγλικής Γλώσσας και σε συνδυασμό με τον μήνα Φεβρουάριο, όπου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι αφιερωμένος στην Αφροαμερικάνικη Ιστορία (“Black History Month”), οι μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Ε2 και ΣΤ2 καθώς και οι εκπαιδευτικοί ΠΕ06, κ.κ. Ορφανού Αθανασία & Πασταρματζής Γεώργιος, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης επισκέφθηκαν την Πέμπτη 23/02/2017 τον φιλόξενο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης προκειμένου να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ “Soundtrack for a Revolution”(«Μουσική ταινίας για μια Επανάσταση»).
Οι μαθητές/τριες μέσα από το καλαίσθητο οπτικό υλικό παρακολούθησαν συνοπτικά την ιστορία του κινήματος των Αμερικανικών πολιτικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του 1960 μέσα από την έντονα φορτισμένη δυναμική της μουσικής.
Σκοπός της συγκεκριμένης επίσκεψης ήταν να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές/τριες τους αγώνες και τις κατακτήσεις εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών ενάντια στην προκατάληψη και τη φτώχεια καθώς και τη μέγιστη προσφορά τους στο πολιτισμικό και οικονομικο-πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου τους, να ευαισθητοποιηθούν αναφορικά με αυτούς τους διαχρονικά επίκαιρους αγώνες και παράλληλα να αναγνωρίσουν οικείο αγγλικό λεξιλόγιο.
Έπειτα από την προβολή, οι έντονες ανησυχίες και απορίες των μαθητών/ιών μας για το όλο ζήτημα απέδειξαν την επιτυχία της εκπαιδευτική μας επίσκεψης και αποτέλεσαν κατάλληλη αφορμή για γόνιμο προβληματισμό στην τάξη, την οικογένεια και ευρύτερα …


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 23/02/2017   Εμφανίσεις: 566Mετάβαση στην προηγούμενη σελίδα... 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 ...Mετάβαση στην
                    επόμενη σελίδα


ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ