Αρχική σελίδα | Χάρτης πλοήγησης | Διαχείρ. διαδικτυακού τόπου
linelineline
Επιδημική έξαρση ιλαράς - Εμβολιασμός [09-10-2017]    |    4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού [28-09-2017]    |    Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2017-18 [26-09-2017]    |    Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων - Π.Δ. 79/2017 [26-09-2017]    |    Έναρξη μαθημάτων για το σχολικό έτος 2017-18 [08-09-2017]    |    Συμμετοχή των εκπαιδευτικών του Σχολείου σε επιμορφωτική ημερίδα [02-06-2017]    |    Εκλογική γενική συνέλευση του Σ.E.Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο ΠΛΗΘΩΝ» [29-05-2017]    |    Εγγραφές μαθητών στα δημοτικά σχολεία για το σχολικό έτος 2017-2018. [28-05-2017]    |    Εγκύκλιος Αποσπάσεων σε υπηρεσίες του ΥΠ.Π.Ε.Θ. [21-05-2017]    |    Εγκύκλιος Αποσπάσεων σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, ΣΜΕΑΕ και ΕΕΕΕΚ, ΚΕΔΔΥ, Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Εκκλησιαστικ [21-05-2017]    |    «Διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία 2017-2018 [21-05-2017]    |    Επαναπροσδιορισμός ορίων σχολικών περιφερειών [21-05-2017]    |    Απόφαση Χωροταξικής Κατανομής [21-05-2017]    |    Ενέργειες προγραμματισμού εκπαιδευτικού έργου [21-05-2017]    |    Εγγραφές στην πρώτη τάξη για το σχολικό έτος 2017-18: δικαιολογητικά - προθεσμία [28-04-2017]    |   

Διδακτικές επισκέψεις

Διδακτική επίσκεψη της ΣΤ΄ τάξης στο Ναύπλιο   

Την Τετάρτη, 10-5-2017, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την πανέμορφη πόλη του Ναυπλίου και να περιηγηθούν σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της αργολικής πρωτεύουσας.

Φτάνοντας στο Ναύπλιο, η ξενάγησή μας ξεκίνησε από το Παλαμήδι, το ξακουστό κάστρο με την έντονη μεσαιωνική ατμόσφαιρα, το οποίο ανέλαβε να μας γνωρίσει με άψογο και υποδειγματικό τρόπο ο ξεναγός μας, κ. Γεώργιος Τσεκές.

Το εντυπωσιακό αυτό φρούριο πάνω στον ομώνυμο λόφο κατασκευάστηκε από Βενετούς τον 17ο αιώνα, αποτέλεσε οχυρό και σημείο αναφοράς πολλών πολέμων και ακόμη και σήμερα διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Μόνο τυχαίος δεν είναι ότι στίχος δημοτικού τραγουδιού λέει: «Όλα τα κάστρα κι αν χαθούν και όλα κι αν ρημάξουν, το Παλαμήδι το όμορφο Θεός να το φυλάει»!

Οφείλει το όνομά του στον μυθικό ήρωα του Τρωικού Πολέμου, Παλαμήδη, ενώ η κατασκευή του ξεκίνησε το 1687. Είδαμε το κελί στο οποίο φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, τους επιβλητικούς προμαχώνες, το ιστορικό εκκλησάκι του Aγίου Aνδρέα και τις εντυπωσιακές δεξαμενές, που ακόμη και σήμερα συλλέγουν το βρόχινο νερό του λόφου. Απολαύσαμε τη θέα με τον καιρό σύμμαχό μας.

Στη συνέχεια περπατήσαμε στην πόλη του Ναυπλίου. Συναντήσαμε το Πολεμικό Μουσείο της πόλης, όπου στεγάζεται όλη η σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, από την εποχή του Καποδίστρια έως τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα από πεντακάθαρους δρόμους και πλακόστρωτα στενά φτάσαμε στην Πλατεία Συντάγματος. Είναι η πιο κεντρική και ιστορική πλατεία του Ναυπλίου, κρυμμένη στην καρδιά της πόλης. Η πλακόστρωτη σήμερα πλατεία περιβάλλεται από σημαντικά μνημεία και νεοκλασικά κτίρια, όπως το Βουλευτικό, την πρώτη βουλή των Ελλήνων, που λειτούργησε κατά την Ελληνική Επανάσταση στον χώρο αυτό από το 1825, κτισμένο με πελεκητή πέτρα από γκριζόλευκο ασβεστόλιθο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου και το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, το τζαμί του Αγά-Πασά, κι ένα ανάγλυφο ενετικό λιοντάρι. Στον χώρο της πλατείας υπάρχει ακόμα ο αιωνόβιος πλάτανος.

Αργότερα φτάσαμε στον ναό του Aγίου Σπυρίδωνα έξω από την είσοδο του οποίου εκτυλίχθηκε μία από τις πιο μελανές σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Εδώ, τα ξημερώματα της 27ης Σεπτεμβρίου του 1831, δολοφονήθηκε ο Iωάννης Καποδίστριας, από τους Μανιάτες Γεώργιο και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη. Είδαμε τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, την Πύλη της Ξηράς (Porta di Terraferma), που αποτελούσε τη μοναδική είσοδο της πόλης από τη στεριά την εποχή που κατασκευάστηκε, το άγαλμα του Όθωνα, του Καποδίστρια, του Νικηταρά, του Υψηλάντη και πολλών ακόμα αγωνιστών, που δόξασαν τούτο τον τόπο.

Περιδιαβήκαμε τα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης που πλημμύριζαν από μοσχοβολιές και χρώματα, αναμοχλέψαμε τις γνώσεις μας από τη φετινή ιστορία και χαρήκαμε το Ανάπλι, που σαν ένα παλίμψηστο διατηρεί εναρμονισμένα μεταξύ τους μουσουλμανικά και χριστιανικά μνημεία,  ενσωματωμένα   στον   πολεοδομικό   ιστό, αψευδείς μάρτυρες της μακρόχρονης ιστορικής του διαδρομής.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 10/05/2017   Εμφανίσεις: 478


Διδακτική Επίσκεψη της Δ΄ τάξης στο Μουσείο της Νεότερης Σπάρτης   

Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Νεότερης Σπάρτης, που βρίσκεται στην πόλη της Σπάρτης.
Εκεί, με τη βοήθεια του κυρίου Γιώργου Δημόπουλου, οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της Τετάρτης τάξης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα εκθέματα του Μουσείου, τα οποία καταγράφουν τη ζωή και την εξέλιξη της σημερινής Σπάρτης, από την ανίδρυσή της (το 1834) έως και προσφάτως, σε τομείς που αφορούν τον πληθυσμό της, την πολεοδομία της, την οικονομία αλλά και την πνευματική της ζωή.
Εκθέματα που προκάλεσαν περισσότερο το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν οι ενδυματολογικές προτιμήσεις, κυρίως των γυναικών της Σπάρτης, κατά την πάροδο των ετών, ο «πάγκος» στοιχειοθεσίας του τυπογραφείου της εφημερίδας με τίτλο «ΗΩΣ» με τα μεταλλικά και ξύλινα τυπογραφικά στοιχεία, τα ελάχιστα αντικείμενα (που έφτασαν από το μέτωπο) του αντισυνταγματάρχη Αθανασίου Σακκέτα, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στη Μικρασιατική εκστρατεία, και η τρισδιάστατη μακέτα αναπαράστασης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε έχοντας, το σύνολο των μαθητών, πάρει απαντήσεις σε ερωτήσεις και απορίες που είχαν αναφορικά με το πώς δημιουργήθηκε η πόλη της Σπάρτης, το πώς λειτουργεί σήμερα σε σχέση με το χθες και το πώς συνεχίζει στο τώρα να διαμορφώνεται η ταυτότητά της.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 06/03/2017   Εμφανίσεις: 501


Διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Ε2 και ΣΤ2 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτ...   

Στα πλαίσια του μαθήματος της Αγγλικής Γλώσσας και σε συνδυασμό με τον μήνα Φεβρουάριο, όπου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι αφιερωμένος στην Αφροαμερικάνικη Ιστορία (“Black History Month”), οι μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Ε2 και ΣΤ2 καθώς και οι εκπαιδευτικοί ΠΕ06, κ.κ. Ορφανού Αθανασία & Πασταρματζής Γεώργιος, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης επισκέφθηκαν την Πέμπτη 23/02/2017 τον φιλόξενο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης προκειμένου να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ “Soundtrack for a Revolution”(«Μουσική ταινίας για μια Επανάσταση»).
Οι μαθητές/τριες μέσα από το καλαίσθητο οπτικό υλικό παρακολούθησαν συνοπτικά την ιστορία του κινήματος των Αμερικανικών πολιτικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του 1960 μέσα από την έντονα φορτισμένη δυναμική της μουσικής.
Σκοπός της συγκεκριμένης επίσκεψης ήταν να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές/τριες τους αγώνες και τις κατακτήσεις εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών ενάντια στην προκατάληψη και τη φτώχεια καθώς και τη μέγιστη προσφορά τους στο πολιτισμικό και οικονομικο-πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου τους, να ευαισθητοποιηθούν αναφορικά με αυτούς τους διαχρονικά επίκαιρους αγώνες και παράλληλα να αναγνωρίσουν οικείο αγγλικό λεξιλόγιο.
Έπειτα από την προβολή, οι έντονες ανησυχίες και απορίες των μαθητών/ιών μας για το όλο ζήτημα απέδειξαν την επιτυχία της εκπαιδευτική μας επίσκεψης και αποτέλεσαν κατάλληλη αφορμή για γόνιμο προβληματισμό στην τάξη, την οικογένεια και ευρύτερα …


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 23/02/2017   Εμφανίσεις: 544


Διδακτική επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη   

Στις 17 Φεβρουαρίου η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε την προγραμματισμένη διδακτική επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Γουδί Αττικής, όπου φιλοξενείται τμήμα της, λόγω ανακαίνισης του κεντρικού της κτηρίου. Με ξεναγό τον ζωγράφο κύριο Μιχάλη Μαδένη, θαυμάσαμε τα έργα Ελλήνων ζωγράφων, συζητήσαμε για τον ρόλο που παίζουν τα χρώματα, το φως και η σκιά σε κάθε έργο, ανά ζωγράφο και καλλιτεχνικό ρεύμα. Επίσης μιλήσαμε για τους συμβολισμούς και τα βαθύτερα μηνύματα της τέχνης, ακούσαμε για την τέχνη στην Αναγέννηση, τον κυβισμό, τον σουρεαλισμό, τον ιμπρεσιονισμό. Είδαμε πίνακες σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων, όπως Ιακωβίδη, Γύζη, Λύτρα, Θεόφιλου, Κόντογλου, Χατζηκυριάκου- Γκίκα, Τσαρούχη, Βρυζάκη, Βολανάκη κ.ά. Είδαμε επίσης έργα του κορυφαίου ζωγράφου μας Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ή Ελ Γκρέκο. Στον εξωτερικό χώρο υπήρχαν πολλά γλυπτά του Γαΐτη με τα χαρακτηριστικά ανθρωπάκια του.
    Στη συνέχεια πήγαμε στο καλλιτεχνικό εργαστήρι της Πινακοθήκης, όπου ζωγραφίσαμε και δημιουργήσαμε κατασκευές. Η χαρά μας κορυφώθηκε, όταν στον ίδιο χώρο βρέθηκε η κ. Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία ενθάρρυνε τα παιδιά στις δημιουργίες τους, τα συμβούλεψε και ζωγράφισε το πορτρέτο μαθήτριας. Ήταν μια μοναδική εμπειρία και ιδιαίτερη τιμή για μας και το σχολείο μας.
Αργότερα επισκεφτήκαμε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όπου παρακολουθήσαμε την ταινία με θέμα: «ΗΛΙΟΣ, άνεμος, νερό. ΕΝΕΡΓΕΙΑ στο μέλλον». Παιδαγωγικός στόχος του εργαστηρίου που ακολούθησε ήταν να βιώσουν οι μαθητές με ευχάριστο τρόπο θέματα που αφορούν την ενέργεια, να αποκτήσουν εμπειρίες μέσα από την πειραματική διαδικασία και να διακρίνουν την ανάγκη λελογισμένης χρήσης των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που μας προσφέρουν «δώρα» ακριβά και βρόμικα, αλλά και την απαίτηση επιστροφής ξανά στις αέναες και ανεξάντλητες μορφές ενέργειας, τις οποίες από παλιά –με σοφία– χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος.
Ευχαριστούμε όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία αυτής της διδακτικής επίσκεψης και ευχόμαστε να έχουμε την ευκαιρία για νέες και εξίσου εποικοδομητικές διδακτικές επισκέψεις στο σύντομο μέλλον.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 17/02/2017   Εμφανίσεις: 515Mετάβαση στην προηγούμενη σελίδα... 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 ...Mετάβαση στην
                    επόμενη σελίδα


ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ