Αρχική σελίδα | Χάρτης πλοήγησης | Σύνδεση
linelineline
Ενημέρωση για τη γιορτή της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 [21-03-2018]    |    Επίδοση Ελέγχων Προόδου και ενημέρωση για το Β' Τρίμηνο [14-03-2018]    |    Προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανάληψη ημερήσιας μετακίνησης μαθητών/τριών 1ου Δ.Σ. Σπάρτης [20-02-2018]    |    Επιστημονική Ημερίδα για τους/τις εκπαιδευτικούς Γ' και Δ' τάξης [09-02-2018]    |    Ενημέρωση για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών [26-01-2018]    |    Αποκριάτικος χορός [19-01-2018]    |    Αξιολόγηση μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου [14-12-2017]    |    Επίδοση Ελέγχων Προόδου και ενημέρωση για το Α' Τρίμηνο [14-12-2017]    |    Απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών [13-12-2017]    |    Ενημέρωση για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών [13-12-2017]    |    Εκκλησιασμός ενόψει της γιορτής των Χριστουγέννων [13-12-2017]    |    Ενημέρωση για τη γιορτή της επετείου του Πολυτεχνείου [14-11-2017]    |    Διευκρινίσεις λειτουργίας σχολικών μονάδων (σε σχέση με το Π.Δ. 79/2017) [03-11-2017]    |    Επιδημική έξαρση ιλαράς - Εμβολιασμός [09-10-2017]    |    4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού [28-09-2017]    |   

Διδακτικές επισκέψεις

Διδακτική επίσκεψη στις Μυκήνες   

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 οι μαθητές της Γ΄ τάξης είχαν την ευχάριστη εμπειρία να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους επίσκεψη εκτός του νομού μας. Περιηγήθηκαν στις «Πολύχρυσες Μυκήνες», το σημαντικότερο ανακτορικό κέντρο της Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.

Διάβηκαν την τεράστια πύλη, του θολωτού τάφου, που ο Παυσανίας αναφέρει ότι ονομαζόταν Θησαυρός του Ατρέα, και της οποίας το ανώφλι ζυγίζει 120 τόνους. Θαύμασαν τα κυκλώπεια τείχη και την επιβλητική πύλη των Λεόντων. Ατένισαν από την Ακρόπολη την καταπληκτική θέα προς τον Αργολικό κάμπο, τη θάλασσα και τα βουνά της Αργολίδας και της Αρκαδίας. Αναλογίστηκαν την ιδιαιτερότητα του σημείου και τους λόγους που το επέλεξαν οι Μυκηναίοι.

Στο Μουσείο των Μυκηνών είδαν αγγεία, κοσμήματα, σφραγίδες, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όλα δημιουργήματα εξαιρετικής τέχνης αυτού του σπουδαίου πολιτισμού του 14ου και 13ου αι. π.Χ. Θαύμασαν το αντίγραφο από «Το προσωπείο του Αγαμέμνονα», όπως εξακολουθεί να αποκαλείται παρότι αρχαιολογικές μελέτες απέδειξαν ότι ανάγεται σε περίοδο προγενέστερη της εποχής του Αγαμέμνονα εύρημα του Ερρίκου Σλήμαν.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Ενετικό λιθόκτιστο κτήριο που κλείνει με το επιβλητικό μέγεθός του τη δυτική πλευρά της πλατείας Συντάγματος, το αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατέχει ο μοναδικός ψυκτήρας της Τίρυνθας και η χάλκινη πανοπλία των Δενδρών, το κορυφαίο έκθεμα του μουσείου.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 30/05/2017   Εμφανίσεις: 405


Εκπαιδευτική εκδρομή στην Μονεμβασιά   

Την Τετάρτη 17-5-2017, οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, να περιηγηθούν στα καλντερίμια της και να συνδέσουν τις γνώσεις της φετινής ιστορίας με πραγματικές εικόνες.

Περνώντας τη νησίδα που ενώνει τη νέα πόλη με τον ιστορικό βράχο, φτάσαμε στην κεντρική πύλη του. Εισήλθαμε σε έναν χώρο που μας μάγεψε με την πρώτη ματιά!

Το κεντρικό καλντερίμι μας οδήγησε στην πλατεία με το κανόνι, την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί μας υποδέχτηκε η ξεναγός μας, κ. Ντουβή, η οποία μας έκανε μια σύντομη περιγραφή του χώρου. Ένα πανέμορφο διατηρητέο κτίριο γεμάτο σωζόμενα μνημεία της Μονεμβασιάς (πλάκες κρήνης, γλυπτά, κεραμικά, οικιακά σκεύη κ.α.) ήταν αρκετά ώστε να πάρουμε μια γεύση για το τι επρόκειτο να δούμε στη συνέχεια της περιήγησής μας.

Έπειτα, ξεκίνησε μια ατελείωτη ανηφόρα με θέα τα τείχη που ξεπρόβαλαν μπροστά μας. Ροδιές και χουρμαδιές συντρόφευαν την ανάβασή μας προς το Επάνω Κάστρο (το λεγόμενο Γουλά) και την επιβλητική εκκλησία της Αγίας Σοφίας.

Στο ψηλότερο σημείο, λοιπόν, του βράχου δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας (ή Παναγία Οδηγήτρια), το εντυπωσιακότερο κτίριο της πάνω πόλης. Ο ναός χτίστηκε το 12 αιώνα και είναι ένας από τους σημαντικότερους ναούς της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Πελοπόννησο. Εισερχόμενοι σε αυτόν το ναό, ένα ρίγος μας διαπέρασε. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος μας άφησε άναυδους. Λέγεται ότι η κατασκευή της σε θέση που δεσπόζει στο πέλαγος, πρέπει να έχει άμεσα σύνδεση με την επιτυχή απώθηση των ναυτικών δυνάμεων των Νορμανδών το 1148 και να αποτελεί αφιέρωμα κάποιας σημαντικής προσωπικότητας. Η Αγία Σοφία της Μονεμβασιάς είναι μια εντυπωσιακή εκκλησία που χτίστηκε πραγματικά στο χείλος του γκρεμού και μοιάζει με την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.
Κατά την κατάβαση, η θέα από το κάστρο της Μονεμβασιάς μας αποζημίωσε! Γεμάτοι γνώσεις, εικόνες, χρώματα και αρώματα, πήραμε το δρόμο της επιστροφής…


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 17/05/2017   Εμφανίσεις: 384


Διδακτική επίσκεψη της ΣΤ΄ τάξης στο Ναύπλιο   

Την Τετάρτη, 10-5-2017, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την πανέμορφη πόλη του Ναυπλίου και να περιηγηθούν σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της αργολικής πρωτεύουσας.

Φτάνοντας στο Ναύπλιο, η ξενάγησή μας ξεκίνησε από το Παλαμήδι, το ξακουστό κάστρο με την έντονη μεσαιωνική ατμόσφαιρα, το οποίο ανέλαβε να μας γνωρίσει με άψογο και υποδειγματικό τρόπο ο ξεναγός μας, κ. Γεώργιος Τσεκές.

Το εντυπωσιακό αυτό φρούριο πάνω στον ομώνυμο λόφο κατασκευάστηκε από Βενετούς τον 17ο αιώνα, αποτέλεσε οχυρό και σημείο αναφοράς πολλών πολέμων και ακόμη και σήμερα διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Μόνο τυχαίος δεν είναι ότι στίχος δημοτικού τραγουδιού λέει: «Όλα τα κάστρα κι αν χαθούν και όλα κι αν ρημάξουν, το Παλαμήδι το όμορφο Θεός να το φυλάει»!

Οφείλει το όνομά του στον μυθικό ήρωα του Τρωικού Πολέμου, Παλαμήδη, ενώ η κατασκευή του ξεκίνησε το 1687. Είδαμε το κελί στο οποίο φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, τους επιβλητικούς προμαχώνες, το ιστορικό εκκλησάκι του Aγίου Aνδρέα και τις εντυπωσιακές δεξαμενές, που ακόμη και σήμερα συλλέγουν το βρόχινο νερό του λόφου. Απολαύσαμε τη θέα με τον καιρό σύμμαχό μας.

Στη συνέχεια περπατήσαμε στην πόλη του Ναυπλίου. Συναντήσαμε το Πολεμικό Μουσείο της πόλης, όπου στεγάζεται όλη η σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, από την εποχή του Καποδίστρια έως τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα από πεντακάθαρους δρόμους και πλακόστρωτα στενά φτάσαμε στην Πλατεία Συντάγματος. Είναι η πιο κεντρική και ιστορική πλατεία του Ναυπλίου, κρυμμένη στην καρδιά της πόλης. Η πλακόστρωτη σήμερα πλατεία περιβάλλεται από σημαντικά μνημεία και νεοκλασικά κτίρια, όπως το Βουλευτικό, την πρώτη βουλή των Ελλήνων, που λειτούργησε κατά την Ελληνική Επανάσταση στον χώρο αυτό από το 1825, κτισμένο με πελεκητή πέτρα από γκριζόλευκο ασβεστόλιθο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου και το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, το τζαμί του Αγά-Πασά, κι ένα ανάγλυφο ενετικό λιοντάρι. Στον χώρο της πλατείας υπάρχει ακόμα ο αιωνόβιος πλάτανος.

Αργότερα φτάσαμε στον ναό του Aγίου Σπυρίδωνα έξω από την είσοδο του οποίου εκτυλίχθηκε μία από τις πιο μελανές σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Εδώ, τα ξημερώματα της 27ης Σεπτεμβρίου του 1831, δολοφονήθηκε ο Iωάννης Καποδίστριας, από τους Μανιάτες Γεώργιο και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη. Είδαμε τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, την Πύλη της Ξηράς (Porta di Terraferma), που αποτελούσε τη μοναδική είσοδο της πόλης από τη στεριά την εποχή που κατασκευάστηκε, το άγαλμα του Όθωνα, του Καποδίστρια, του Νικηταρά, του Υψηλάντη και πολλών ακόμα αγωνιστών, που δόξασαν τούτο τον τόπο.

Περιδιαβήκαμε τα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης που πλημμύριζαν από μοσχοβολιές και χρώματα, αναμοχλέψαμε τις γνώσεις μας από τη φετινή ιστορία και χαρήκαμε το Ανάπλι, που σαν ένα παλίμψηστο διατηρεί εναρμονισμένα μεταξύ τους μουσουλμανικά και χριστιανικά μνημεία,  ενσωματωμένα   στον   πολεοδομικό   ιστό, αψευδείς μάρτυρες της μακρόχρονης ιστορικής του διαδρομής.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 10/05/2017   Εμφανίσεις: 545


Διδακτική Επίσκεψη της Δ΄ τάξης στο Μουσείο της Νεότερης Σπάρτης   

Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Νεότερης Σπάρτης, που βρίσκεται στην πόλη της Σπάρτης.
Εκεί, με τη βοήθεια του κυρίου Γιώργου Δημόπουλου, οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της Τετάρτης τάξης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα εκθέματα του Μουσείου, τα οποία καταγράφουν τη ζωή και την εξέλιξη της σημερινής Σπάρτης, από την ανίδρυσή της (το 1834) έως και προσφάτως, σε τομείς που αφορούν τον πληθυσμό της, την πολεοδομία της, την οικονομία αλλά και την πνευματική της ζωή.
Εκθέματα που προκάλεσαν περισσότερο το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν οι ενδυματολογικές προτιμήσεις, κυρίως των γυναικών της Σπάρτης, κατά την πάροδο των ετών, ο «πάγκος» στοιχειοθεσίας του τυπογραφείου της εφημερίδας με τίτλο «ΗΩΣ» με τα μεταλλικά και ξύλινα τυπογραφικά στοιχεία, τα ελάχιστα αντικείμενα (που έφτασαν από το μέτωπο) του αντισυνταγματάρχη Αθανασίου Σακκέτα, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στη Μικρασιατική εκστρατεία, και η τρισδιάστατη μακέτα αναπαράστασης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε έχοντας, το σύνολο των μαθητών, πάρει απαντήσεις σε ερωτήσεις και απορίες που είχαν αναφορικά με το πώς δημιουργήθηκε η πόλη της Σπάρτης, το πώς λειτουργεί σήμερα σε σχέση με το χθες και το πώς συνεχίζει στο τώρα να διαμορφώνεται η ταυτότητά της.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 06/03/2017   Εμφανίσεις: 563Mετάβαση στην προηγούμενη σελίδα... 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 ...Mετάβαση στην
                    επόμενη σελίδα


ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ