Αρχική σελίδα | Χάρτης πλοήγησης | Σύνδεση
linelineline
Ενημέρωση για τη γιορτή της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 [21-03-2018]    |    Επίδοση Ελέγχων Προόδου και ενημέρωση για το Β' Τρίμηνο [14-03-2018]    |    Προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανάληψη ημερήσιας μετακίνησης μαθητών/τριών 1ου Δ.Σ. Σπάρτης [20-02-2018]    |    Επιστημονική Ημερίδα για τους/τις εκπαιδευτικούς Γ' και Δ' τάξης [09-02-2018]    |    Ενημέρωση για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών [26-01-2018]    |    Αποκριάτικος χορός [19-01-2018]    |    Αξιολόγηση μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου [14-12-2017]    |    Επίδοση Ελέγχων Προόδου και ενημέρωση για το Α' Τρίμηνο [14-12-2017]    |    Απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών [13-12-2017]    |    Ενημέρωση για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών [13-12-2017]    |    Εκκλησιασμός ενόψει της γιορτής των Χριστουγέννων [13-12-2017]    |    Ενημέρωση για τη γιορτή της επετείου του Πολυτεχνείου [14-11-2017]    |    Διευκρινίσεις λειτουργίας σχολικών μονάδων (σε σχέση με το Π.Δ. 79/2017) [03-11-2017]    |    Επιδημική έξαρση ιλαράς - Εμβολιασμός [09-10-2017]    |    4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού [28-09-2017]    |   

Διδακτικές επισκέψεις

Διδακτική επίσκεψη της ΣΤ΄ τάξης στη Λαογραφική Συλλογή Παπαδόγιαννη   

Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010 εμείς οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης πραγματοποιήσαμε διδακτική επίσκεψη στη Λαογραφική Συλλογή Σπύρου και Τασίας Παπαδόγιαννη στη Μαγούλα.
Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας, ο δάσκαλος μας πρότεινε να πραγματοποιήσουμε μια εκπαιδευτική εκδρομή στο Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται στη Μαγούλα.
Έφτασε επιτέλους η προκαθορισμένη μέρα και μετά από μια άρτια οργανωμένη διαδικασία επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο με προσοχή και τάξη. Το ταξίδι δεν ήταν πάνω από ένα τέταρτο με μια υπέροχη και απολαυστική εκδρομή μέσα από πανέμορφα σπίτια και καταπράσινους μπαξέδες από πορτοκαλιές.
Το λεωφορείο μας αποβίβασε στην είσοδο του μουσείου, που εξωτερικά ήταν ένα διώροφο επιβλητικό σπίτι με μια μαρμάρινη σκάλα στο πλάι που οδηγούσε στον πάνω όροφο.
Ο χώρος του Μουσείου εκτεινόταν στο ισόγειο. Μέσα από μια μικρή εξώπορτα οδηγηθήκαμε στην αυλή του Μουσείου που ήταν πολύ περιποιημένη με λίγα παγκάκια και όμορφα παρτέρια με λουλούδια.
Μπαίνοντας στη σιδερένια πόρτα του Μουσείου βρεθήκαμε στον πρώτο χώρο σε μια μεγάλη αίθουσα. Στον τοίχο δεξιά υπήρχαν φωτογραφίες με στιγμιότυπα της ζωής μιας παλαιότερης εποχής. Στους υπόλοιπους τοίχους υπήρχαν τοποθετημένα πάνω σε ξύλινα ράφια εργαλεία, χρηστικά αντικείμενα και οικοσκευή ενός παλαιού σπιτιού. Στη μέση του χώρου δέσποζε ένα στρογγυλό καλοδουλεμένο τραπεζάκι με δύο ξύλινες σκαλιστές καρέκλες. Ο κύριος μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση πολλών αντικειμένων.
Περνώντας στο δεύτερο χώρο βρεθήκαμε μπροστά σε εξοπλισμό στρατού με πολλούς τύπους όπλων, σφαιρών ακόμα και ξιφολόγχες. Η συλλογή συμπληρωνόταν από ραπτομηχανές, φιγούρες Καραγκιόζη, αγγεία και κουδούνια.
Μετά από ολιγόλεπτο διάλειμμα μπήκαμε στον τρίτο χώρο που ήταν το φωτογραφείο με φωτογραφικές μηχανές διαφόρων τύπων. Στον τοίχο κρέμονταν φωτογραφίες οικογενειακές, σχολικές και νυφικές. Στην τελευταία αίθουσα με εντυπωσίασε περισσότερο ο αργαλειός που δέσποζε στο κέντρο και άλλα εξαρτήματα υφαντικής τέχνης όπως η ρόκα. Για άλλη μια φορά ο κύριος μας εξήγησε τη λειτουργία του αργαλειού.
Μέσα σε λίγη ώρα πέρασαν από μπροστά μου σκηνές από τη ζωή των ανθρώπων παλαιότερων δεκαετιών και εποχών, συνήθειες, αντικείμενα της καθημερινής χρήσης και μου προκάλεσαν συγκίνηση και ενδιαφέρον.
Καλό θα ήταν εμείς οι νέοι να μην αποκοβόμαστε από το παρελθόν, αλλά να αντλούμε από αυτό για να βαδίζουμε μπροστά με ελπίδα και αισιοδοξία.
Τις σκέψεις μου, έκοψε μια συμμαθήτριά μου που με φώναξε να τρέξω για το λεωφορείο, γιατί είχε έρθει η ώρα της επιστροφής.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 04/11/2010   Εμφανίσεις: 722


Επίσκεψη μαθητών/τριών της Ε΄ τάξης στα γραφεία του προγράμματος «Βοήθεια στο σ...   

Με αφορμή την ενότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών "Αγάπη για το συνάνθρωπο - αδελφό", οι μαθητές/τριες του τμήματος Ε1 του σχολείου μας, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010, πραγματοποίησαν επίσκεψη στα γραφεία του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" που διευθύνει η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης και αποτελεί ένα ακόμη δείγμα του ανύστακτου ενδιαφέροντος του σεπτού Ποιμενάρχη μας, κ.κ. Ευσταθίου, προς όλους τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη τροφής, χρημάτων και ενδυμασίας.
Οι μαθητές/τριες προσέφεραν στον υπεύθυνο του προγράμματος ρούχα και παιχνίδια τα οποία θα διατεθούν σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη και θα τους χαρίσουν ένα χαμόγελο καλοσύνης και ανθρωπιάς.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 15/10/2010   Εμφανίσεις: 613


Διδακτική επίσκεψη της Ε΄ τάξης στο Σαϊνοπούλειο Άλσος   

Την Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2010 οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Σαϊνοπούλειο Άλσος, με αφορμή την πρώτη ενότητα του μαθήματος της Γλώσσας σχετικά με το φυσικό περιβάλλον.
Με προγραμματισμένες δραστηριότητες έρευνας και παιχνιδιού οι μαθητές «άκουσαν» την φύση να τους υποδέχεται, να τους μιλά στη δική της γλώσσα με το θρόισμα των φύλλων, το κελάηδημα των πουλιών και το τραγουδιστό κελάρυσμα του νερού. Αγκάλιασαν τον κορμό των δέντρων και έμαθαν την ηλικία τους, γνώρισαν τους επισκέπτες που φιλοξενούν τα φύλλα τους και έμαθαν να τα φωνάζουν με το όνομά τους. Η οξιά, η βελανιδιά, η λεύκα, ο ευκάλυπτος, ο πλάτανος, η ελιά κ.ά.
Μέσα στο μαγευτικό χώρο του άλσους πέρασαν από την «οδό των Ποιητών» και είδαν τις προτομές κορυφαίων Λακώνων δημιουργών, όπως του Τυρταίου, του Αλκμάνος, του Βρεττάκου, του Ρίτσου, αλλά και των Εθνικών μας ποιητών Κωστή Παλαμά, Γεωργίου Σεφέρη και Διονυσίου Σολωμού.
Περπατώντας το όμορφο χωμάτινο δρόμο δεν άργησαν να φτάσουν στο πανέμορφο Αμφιθέατρο, το «ναό του Πολιτισμού», όπως δίκαια ονομάστηκε, αφού κάθε χρόνο φιλοξενεί τις κορυφαίες θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες συναρπάζοντας και αιχμαλωτίζοντας τους θεατές. Εδώ τα παιδιά δημιούργησαν τα δικά τους σενάρια και χάρισαν σε όλους μας ανείπωτες στιγμές γέλιου. Ο νερόμυλος και ο χωριάτικος φούρνος που μας περίμεναν στο τέλος της διαδρομής, μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα πολιτιστικά στοιχεία μιας εποχής που για μας είναι πολύ μακρινή, αλλά αξίζει το σεβασμό μας, αφού αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Πράγματι «τα παράθυρα της γης είναι το κοίταγμα του άλσους μέσα από τα μάτια του άλσους».


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 01/10/2010   Εμφανίσεις: 661


Τηλεδιάσκεψη των μαθητών/τριών της Ε τάξης με το Συνήγορο για το Παιδί   

Την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010 πραγματοποιήθηκε μια κάπως διαφορετική επίσκεψη μαθητών/τριών της Ε΄τάξης, καθώς επισκέφθηκαν το Συνήγορο για το Παιδί με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η "επίσκεψη" έγινε μέσω SKYPE, εγκαινιάζοντας έτσι έναν νέο τρόπο επικοινωνίας του Συνήγορου για το Παιδί με μαθητές σχολείων.
Η σύνδεση έγινε ύστερα από πρωτοβουλία των μαθητών/τριών της Ε΄τάξης και του Διευθυντή του Σχολείου και έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να λάβουν απαντήσεις σε ερωτήματα που έθεσαν στο Συνήγορο για το Παιδί, κ. Γιώργο Μόσχο, αλλά και να απαντήσουν σε δικά του ερωτήματα, σχετικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού στην καθημερινή τους ζωή.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 03/06/2010   Εμφανίσεις: 1069Mετάβαση στην προηγούμενη σελίδα... 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 [31] 32 33 34 35 36 37 38 ...Mετάβαση στην
                    επόμενη σελίδα


ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ