Αρχική σελίδα | Χάρτης πλοήγησης | Σύνδεση
linelineline
Συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου σε επιστημονική ημερίδα [16-05-2018]    |    Λειτουργία Ολοήμερου Προγράμματος για το σχολικό έτος 2018-19 [10-05-2018]    |    Εγγραφές στο Ολοήμερο Τμήμα για το σχολικό έτος 2018-19 [10-05-2018]    |    Διαδικασία εισαγωγής στην Α' Τάξη των Μουσικών Σχολείων [09-05-2018]    |    Ενημέρωση για τις δράσεις της 1ης ΤΟ.Μ.Υ. Σπάρτης [08-05-2018]    |    Ενημέρωση για τις εγγραφές στο Μουσικό Σχολείο Σπάρτης [06-05-2018]    |    Αποδεικτικό στοιχείο μόνιμης κατοικίας μαθητών [06-05-2018]    |    Εκδρομή στην Κέρκυρα [03-05-2018]    |    Διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία 2018-2019 [02-05-2018]    |    Εγγραφές στην Α' τάξη για το σχολικό έτος 2018-19 [26-04-2018]    |    Εγγραφές μαθητών στα Δημοτικά σχολεία για το σχολικό έτος 2018-19 [26-04-2018]    |    Διαγωνισμός Υποτροφίας για το Αμερικανικό Κολλέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ [25-04-2018]    |    Ενημέρωση για τη γιορτή της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 [21-03-2018]    |    Επίδοση Ελέγχων Προόδου και ενημέρωση για το Β' Τρίμηνο [14-03-2018]    |    Προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανάληψη ημερήσιας μετακίνησης μαθητών/τριών 1ου Δ.Σ. Σπάρτης [20-02-2018]    |   

Διδακτικές επισκέψεις

Διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Ε2 και ΣΤ2 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτ...   

Στα πλαίσια του μαθήματος της Αγγλικής Γλώσσας και σε συνδυασμό με τον μήνα Φεβρουάριο, όπου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι αφιερωμένος στην Αφροαμερικάνικη Ιστορία (“Black History Month”), οι μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Ε2 και ΣΤ2 καθώς και οι εκπαιδευτικοί ΠΕ06, κ.κ. Ορφανού Αθανασία & Πασταρματζής Γεώργιος, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης επισκέφθηκαν την Πέμπτη 23/02/2017 τον φιλόξενο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης προκειμένου να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ “Soundtrack for a Revolution”(«Μουσική ταινίας για μια Επανάσταση»).
Οι μαθητές/τριες μέσα από το καλαίσθητο οπτικό υλικό παρακολούθησαν συνοπτικά την ιστορία του κινήματος των Αμερικανικών πολιτικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του 1960 μέσα από την έντονα φορτισμένη δυναμική της μουσικής.
Σκοπός της συγκεκριμένης επίσκεψης ήταν να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές/τριες τους αγώνες και τις κατακτήσεις εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών ενάντια στην προκατάληψη και τη φτώχεια καθώς και τη μέγιστη προσφορά τους στο πολιτισμικό και οικονομικο-πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου τους, να ευαισθητοποιηθούν αναφορικά με αυτούς τους διαχρονικά επίκαιρους αγώνες και παράλληλα να αναγνωρίσουν οικείο αγγλικό λεξιλόγιο.
Έπειτα από την προβολή, οι έντονες ανησυχίες και απορίες των μαθητών/ιών μας για το όλο ζήτημα απέδειξαν την επιτυχία της εκπαιδευτική μας επίσκεψης και αποτέλεσαν κατάλληλη αφορμή για γόνιμο προβληματισμό στην τάξη, την οικογένεια και ευρύτερα …


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 23/02/2017   Εμφανίσεις: 617


Διδακτική επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη   

Στις 17 Φεβρουαρίου η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε την προγραμματισμένη διδακτική επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Γουδί Αττικής, όπου φιλοξενείται τμήμα της, λόγω ανακαίνισης του κεντρικού της κτηρίου. Με ξεναγό τον ζωγράφο κύριο Μιχάλη Μαδένη, θαυμάσαμε τα έργα Ελλήνων ζωγράφων, συζητήσαμε για τον ρόλο που παίζουν τα χρώματα, το φως και η σκιά σε κάθε έργο, ανά ζωγράφο και καλλιτεχνικό ρεύμα. Επίσης μιλήσαμε για τους συμβολισμούς και τα βαθύτερα μηνύματα της τέχνης, ακούσαμε για την τέχνη στην Αναγέννηση, τον κυβισμό, τον σουρεαλισμό, τον ιμπρεσιονισμό. Είδαμε πίνακες σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων, όπως Ιακωβίδη, Γύζη, Λύτρα, Θεόφιλου, Κόντογλου, Χατζηκυριάκου- Γκίκα, Τσαρούχη, Βρυζάκη, Βολανάκη κ.ά. Είδαμε επίσης έργα του κορυφαίου ζωγράφου μας Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ή Ελ Γκρέκο. Στον εξωτερικό χώρο υπήρχαν πολλά γλυπτά του Γαΐτη με τα χαρακτηριστικά ανθρωπάκια του.
    Στη συνέχεια πήγαμε στο καλλιτεχνικό εργαστήρι της Πινακοθήκης, όπου ζωγραφίσαμε και δημιουργήσαμε κατασκευές. Η χαρά μας κορυφώθηκε, όταν στον ίδιο χώρο βρέθηκε η κ. Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία ενθάρρυνε τα παιδιά στις δημιουργίες τους, τα συμβούλεψε και ζωγράφισε το πορτρέτο μαθήτριας. Ήταν μια μοναδική εμπειρία και ιδιαίτερη τιμή για μας και το σχολείο μας.
Αργότερα επισκεφτήκαμε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όπου παρακολουθήσαμε την ταινία με θέμα: «ΗΛΙΟΣ, άνεμος, νερό. ΕΝΕΡΓΕΙΑ στο μέλλον». Παιδαγωγικός στόχος του εργαστηρίου που ακολούθησε ήταν να βιώσουν οι μαθητές με ευχάριστο τρόπο θέματα που αφορούν την ενέργεια, να αποκτήσουν εμπειρίες μέσα από την πειραματική διαδικασία και να διακρίνουν την ανάγκη λελογισμένης χρήσης των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που μας προσφέρουν «δώρα» ακριβά και βρόμικα, αλλά και την απαίτηση επιστροφής ξανά στις αέναες και ανεξάντλητες μορφές ενέργειας, τις οποίες από παλιά –με σοφία– χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος.
Ευχαριστούμε όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία αυτής της διδακτικής επίσκεψης και ευχόμαστε να έχουμε την ευκαιρία για νέες και εξίσου εποικοδομητικές διδακτικές επισκέψεις στο σύντομο μέλλον.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 17/02/2017   Εμφανίσεις: 592


Διδακτική επίσκεψη στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή   

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη διδακτική επίσκεψη της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Εκπαίδευσης ΓΑΙΑ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά.
Οι μαθητές/τριες, με τη συνοδεία του Διευθυντή του σχολείου μας, κ. Αντώνιου Κοκκονού, των διδασκουσών των δύο τμημάτων, κ. Δέσποινας Ζαχαρίου και Παναγιώτας Τραγά και της διδάσκουσας Αγγλικών κ. Αθανασίας Ορφανού, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο θεματικές ενότητες, με θέμα την ενέργεια και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, να δουν πώς λειτουργεί ο πλανήτης Γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια και να εκτιμήσουν τη σημερινή κατάσταση, με τις παρεμβάσεις του σύγχρονου ανθρώπου.
Πήραν μέρος σε δραστηριότητες με στόχο τη συνειδητοποίηση της ανάγκης που υπάρχει να σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων και την κατανόηση των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Ενεργοποιήθηκαν μέσα από διαδράσεις, προκειμένου να γνωρίσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τους ανανεώσιμους και μη φυσικούς πόρους, την ανάγκη να αναπτύξουμε όλοι οικολογική συνείδηση και σκέψη, ώστε να καταναλώνουμε λιγότερο, να ανακυκλώνουμε περισσότερο και να προστατεύουμε τα οικοσυστήματα.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά συμπλήρωσαν κατάλληλα διαμορφωμένο φύλλο εργασίας κατά θεματική ενότητα.
Στην είσοδο, αλλά και σ’ όλη την πορεία της έκθεσης ήταν παρούσα η μορφή της αρχαίας θεάς Γαίας με απλωμένο το χέρι της προσφοράς της προς τους ανθρώπους. Η «Γεώσφαιρα», μοναδική στον κόσμο, ένας ημισφαιρικός θόλος- οθόνη, πρόβαλε τον περιστρεφόμενο πλανήτη, από τη γέννησή του ως σήμερα, με εικόνες υψηλής ανάλυσης, ενθουσιάζοντας τα παιδιά και ταξιδεύοντάς τα σε όλον τον πλανήτη που αγαπάμε και μαθαίνουμε να προστατεύουμε.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 18/01/2017   Εμφανίσεις: 607


Διδακτική επίσκεψη των μαθητών/τριών της Δ΄ τάξης σε οινοποιείο   

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Οινοποιείο του κ. Θεοδωρακάκου, με σκοπό αφενός να γνωρίσουν τον χώρο ενός σύγχρονου οινοποιείου, αφετέρου να παρακολουθήσουν και να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής κρασιού και άλλων παραγώγων του καθώς και της εμφιαλώσεως αυτών.
Με πολλή χαρά και προθυμία υποδέχτηκε ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς στον προαύλιο χώρο του οινοποιείου και μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό και μία μικρή ενημέρωση για το τι θα δούμε και θα μάθουμε, ξεκίνησε η ξενάγηση.
Τα παιδιά με πολύ ενθουσιασμό παρακολουθούσαν τα στάδια επεξεργασίας των σταφυλιών, μέχρι να γίνουν κρασί. Οι ερωτήσεις ήταν πολλές, αλλά οι λίαν κατατοπιστικές απαντήσεις ταυτόχρονα με τη λειτουργία των μηχανημάτων «έσβησαν» κάθε απορία από το μυαλό των μαθητών/τριών.
Η πολύ προσεγμένη παρουσίαση της εμφιαλώσεως του κρασιού ενθουσίασε αλλά και ικανοποίησε τη δημιουργική περιέργεια των μαθητών, αφού από την αρχή είχαν εκφράσει την επιθυμία να δουν δουν αυτό το βασικό στάδιο παραγωγής και εμπορίας του κρασιού.
Στο τέλος όλοι μας ξεναγηθήκαμε στο μεγάλο «κελάρι», στο οποίο φυλάσσονται οι διάφορες ποικιλίες κρασιών που είναι είτε προς πώληση για το εξωτερικό είτε για πώληση προς το εσωτερικό.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 19/10/2016   Εμφανίσεις: 603Mετάβαση στην προηγούμενη σελίδα... 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ...Mετάβαση στην
                    επόμενη σελίδα


ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ