Αρχική σελίδα | Χάρτης πλοήγησης | Σύνδεση
linelineline
Ενημέρωση για τη γιορτή της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 [21-03-2018]    |    Επίδοση Ελέγχων Προόδου και ενημέρωση για το Β' Τρίμηνο [14-03-2018]    |    Προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανάληψη ημερήσιας μετακίνησης μαθητών/τριών 1ου Δ.Σ. Σπάρτης [20-02-2018]    |    Επιστημονική Ημερίδα για τους/τις εκπαιδευτικούς Γ' και Δ' τάξης [09-02-2018]    |    Ενημέρωση για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών [26-01-2018]    |    Αποκριάτικος χορός [19-01-2018]    |    Αξιολόγηση μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου [14-12-2017]    |    Επίδοση Ελέγχων Προόδου και ενημέρωση για το Α' Τρίμηνο [14-12-2017]    |    Απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών [13-12-2017]    |    Ενημέρωση για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών [13-12-2017]    |    Εκκλησιασμός ενόψει της γιορτής των Χριστουγέννων [13-12-2017]    |    Ενημέρωση για τη γιορτή της επετείου του Πολυτεχνείου [14-11-2017]    |    Διευκρινίσεις λειτουργίας σχολικών μονάδων (σε σχέση με το Π.Δ. 79/2017) [03-11-2017]    |    Επιδημική έξαρση ιλαράς - Εμβολιασμός [09-10-2017]    |    4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού [28-09-2017]    |   

Διδακτικές επισκέψεις

Διδακτική επίσκεψη της Γ΄ τάξης στον φούρνο της γειτονιάς   

Η Γ΄ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης πραγματοποίησε την Τρίτη 31 Μαΐου 2016, διδακτική επίσκεψη στο αρτοποιείο της γειτονιάς μας και συγκεκριμένα στον φούρνο του κ. Κρομμύδα, στα πλαίσια των μαθημάτων της Γλώσσας και της Μελέτης Περιβάλλοντος.

Κατά την επίσκεψη οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το περιβάλλον ενός σύγχρονου αρτοποιείου, τη διαδικασία παρασκευής ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων, συμμετέχοντας βιωματικά και συγκρίνοντάς τη με τον παραδοσιακό τρόπο. Επίσης γνώρισαν καλύτερα το επάγγελμα του αρτοποιού, βλέποντας από κοντά τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις του, αφού παρακολούθησαν και συμμετείχαν και οι ίδιοι/ες στη διαδικασία της παρασκευής άρτου.

Ο κ. Κρομμύδας παρουσίασε τη διαδικασία παρασκευής διαφόρων ειδών ψωμιού. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τη λειτουργία των ειδικών μηχανημάτων τα οποία βοηθούν στην παρασκευή των διαφόρων αρτοσκευασμάτων. Τα παιδιά πειραματίστηκαν με τα διαφορετικά είδη αλεύρων με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και στη συνέχεια διατύπωσαν ερωτήματα σχετικά με το επάγγελμα του αρτοποιού.

Το τέλος της διδακτικής επίσκεψης ήταν «χορταστικό», αφού ο κ. Κρομμύδας είχε ετοιμάσει για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς ψωμάκι και τσουρέκι.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 31/05/2016   Εμφανίσεις: 632


Εκπαιδευτική επίσκεψη των Β΄ και Δ΄ τάξεων στα ψηφιδωτά   

Διδακτική επίσκεψη στον χώρο όπου φυλάσσονται τα μοναδικής ομορφιάς και παγκόσμιας φήμης ψηφιδωτά της Αρπαγής της Ευρώπης και του Ορφέα, πραγματοποίησαν οι Β1, Β2 και Δ1 τάξεις του σχολείου μας από 30/5 έως 1/6 του 2016, στα πλαίσια παρουσίασης προγραμμάτων της Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

Η λεπτομερής, ζωντανή και παραστατική αναφορά των υπευθύνων του προγράμματος, κ. Κατσουγκράκη και κ. Ρήγου, στους μύθους, που ενέπνευσαν τη δημιουργία αυτών των ψηφιδωτών, ενθουσίασαν τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα αντιλήφθηκαν τη δύσκολη τέχνη της κατασκευής του ψηφιδωτού και της συντήρησής τους. Συνέδεσαν την ιστορική περίοδο δημιουργίας των ψηφιδωτών με το μάθημα της Ιστορίας, θαύμασαν την τεχνική και την αισθητική εκείνων των δημιουργών και κατάλαβαν την ανάγκη παγκόσμιας προβολής του τεράστιου πολιτιστικού πλούτου της πόλης της Σπάρτης.

Ευχόμαστε σύντομα τα μοναδικά αυτά έργα, που τα σεβάστηκε ο χρόνος και τα τίμησε η ιστορία, να βρουν τον δικό τους, μόνιμο και κατάλληλο χώρο, αντάξιο της αισθητικής τους και της μακραίωνης ιστορίας του τόπου μας.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 30/05/2016   Εμφανίσεις: 629


Διδακτική επίσκεψη των Δ1 και ΣΤ2 σε μονάδα ανακύκλωσης   

Την Τετάρτη, 25-5-2016, οι Δ1 και ΣΤ2 τάξεις του σχολείου μας επισκέφτηκαν τη μονάδα ανακύκλωσης « ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», στα πλαίσια προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που πραγματοποιείται κατά το τρέχον σχολ. έτος.

Το εργοστάσιο διαθέτει εγκαταστάσεις διαλογής, δεματοποίησης, τυποποίησης και αποθήκευσης ανακυκλώσιμων υλικών και είναι εξοπλισμένο μηχανολογικά, ώστε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της διαδικασίας ανακύκλωσης.

Εκεί οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα διάφορα στάδια της διαδικασίας αυτής, είδαν τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται το προσωπικό, που κάνει με τα χέρια τη διαλογή χαρτιού, μετάλλου, αλουμινίου, γυαλιού, και συνειδητοποίησαν την ευθύνη του καθενός απέναντι στο πολύπαθο περιβάλλον, ενώ διδάχτηκαν εύκολους και πρακτικούς τρόπους διαχείρισης των ανακυκλώσιμων ειδών στο σπίτι και στο σχολείο. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε η ανάγκη επέκτασης της πρακτικής της ανακύκλωσης σε όλες τις περιοχές της Λακωνίας, αλλά και σε διαφορετικά υλικά όπως π.χ. οργανικές ύλες για τη παραγωγή λιπασμάτων με κομποστοποίηση.

Σήμερα, που η ανακύκλωση συνιστά απόδειξη για την εύρυθμη περιβαλλοντική πολιτική μιας χώρας, η συμμετοχή των πολιτών, και ιδιαίτερα των παιδιών, έχει καθοριστική σημασία. Με εύκολους και πρακτικούς τρόπους, καθώς και με σωστό σχεδιασμό, η ανακύκλωση και η διαχείριση των αποβλήτων μπορεί να γίνουν υπόθεση όλων και μια καθημερινή πράξη προσφοράς στη ζωή μας και στη ζωή του πλανήτη.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 25/05/2016   Εμφανίσεις: 660


Διδακτική επίσκεψη των μαθητών/τριων της ΓΆ Τάξης στις Μυκήνες και στην Ακρόπολη...   

Οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης πραγματοποίησαν στις 18 Μαΐου του 2016, με μεγάλο ενθουσιασμό, την πρώτη τους εκδρομή κι εκτός των συνόρων του νομού μας. Με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών υπεύθυνων των τμημάτων, του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής και της εκπαιδευτικού Θεατρικής Αγωγής, 38 μαθητές/τριες της Γ΄τάξης ταξίδεψαν μέχρι τις «πολύχρυσες Μυκήνες», όπου επισκέφθηκαν το Μουσείο και τον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, τον «θησαυρό» του Ατρέα και τον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης της Αρχαίας Τίρυνθας. 

Έχοντας γνώση από τις συζητήσεις που έγιναν και τις διδακτικές δραστηριότητες της Ιστορίας και της Ευέλικτης Ζώνης, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας μεταφέρθηκαν νοερά στην εποχή των πολύχρυσων Μυκηνών. Στο Μουσείο θαύμασαν την εξαιρετική αγγειοπλαστική τέχνη, τη χαλκουργία - οπλουργία και την αργυροχρυσοχοΐα, τα πήλινα ειδώλια, τα αντικείμενα θρησκευτικής λατρείας, προσωπικής περιποίησης και καλλωπισμού, καθώς και τις καλοδιατηρημένες πολύχρωμες τοιχογραφίες. 

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν στη θέα των κυκλώπειων τειχών και της πύλης των Λεόντων που δέσποζε στην είσοδο της Ακρόπολης των Μυκηνών. Μεγάλη εντύπωση έκανε στους μαθητές/τριες αλλά και στους συνοδούς εκπαιδευτικούς, ο περιώνυμος θολωτός τάφος -γνωστός και ως «θησαυρός του Ατρέα- που σώζεται σε άριστη κατάσταση, καθώς και η αίθουσα του θρόνου στην Ακρόπολη της Αρχαίας Τίρυνθας, όπου η ξεναγός κα Διζέ Σμαράγδα έπαιξε με τα παιδιά το παιχνίδι με τις «στήλες». 

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι μαθητές/τριες εντυπωσιασμένοι/ες από τη φυσική ομορφιά του τοπίου αλλά και των αρχαιολογικών ευρημάτων, δε σταμάτησαν να τα απαθανατίζουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της επιστροφής ρωτούσαν επίμονα τους εκπαιδευτικούς πότε θα γίνει η επόμενη εκδρομή.


Ανάρτηση: Ομάδα υποστήριξης ιστότοπου, 18/05/2016   Εμφανίσεις: 451Mετάβαση στην προηγούμενη σελίδα... 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 ...Mετάβαση στην
                    επόμενη σελίδα


ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ