Αρχική σελίδα | Χάρτης πλοήγησης | Σύνδεση
linelineline

Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων

Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (eTwinning Plus) με τίτλο “Welcome to our...   

Κατά τo σχολικό έτος 2015-2016, τα τμήματα Γ2 και Δ1 της σχολικής μας μονάδας συμμετείχαν ενεργά σε ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων eTwinning Plus με τίτλο “Welcome to our e-Calendar” με ιδρυτή/συντονιστή τον εκπαιδευτικό Αγγλικής Γλώσσας, κ. Γεώργιο Πασταρματζή, και πολύτιμη συνοδοιπόρο τη συνάδελφό του, κ. Αθανασία Ορφανού.

Μέσω της ευέλικτης ζώνης και του γνωστικού αντικειμένου της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας, οι δύο εκπαιδευτικοί μαζί με τους 43 μαθητές και μαθήτριες συνεργάστηκαν από κοινού με “συμμαθητές” τους στην Ουκρανία, Τσεχία, Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και Μονεμβασιά προκειμένου να δημιουργήσουν ένα παράλληλο διακρατικό ηλεκτρονικό ημερολόγιο ποικίλων δράσεων και να το διαμοιραστούν μέσω της ασφαλούς ηλεκτρονικής συνεργατικής πλατφόρμας (Twinspace) και του ημερολόγιου έργου (ProjectJournal), τα οποία εμπλουτίζονταν τακτικά με σχετικό υλικό.

Η πάντα υποστηρικτική συνδρομή του Διευθυντή μας, κ. Αντώνη Κοκκονού, συνετέλεσε στην επιτυχημένη έκβαση της εξελικτικής πορείας του πλάνου εργασίας μας, κάτι άλλωστε που διακρίνεται εύκολα και στο ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό που επισυνάπτεται. Όλες οι δράσεις μας έχουν αποτυπωθεί καλαίσθητα με πολλαπλά εργαλεία και εφαρμογές με αποτέλεσμα οι φωτοπαρουσιάσεις, τα βίντεο, τα ψηφιακά βιβλία, τα φύλλα εργασίας και τα ηλεκτρονικά λευκώματα να έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των συνεργατών μας.

Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν με την προβολή των τελικών προϊόντων τα οποία (συν)δημιούργησαν διαδραστικά αλλά και με το επιστέγασμα του επιτυχημένου ρόλου τους με ανάλογο πιστοποιητικό συμμετοχής και ενθύμια του ευρωπαϊκού ταξιδιού μας τους οκτώ τελευταίους μήνες! “HAPPY SUMMER 2016” σε όλους από την εξαιρετική ομάδα των eTwinners στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης …

Στοχοθεσία

Ο βασικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος σχετιζόταν με την καλλιέργεια πολυπολιτισμικής κουλτούρας και ουσιαστικού συσχετισμού των ομοιοτήτων αλλά και των διαφορών μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολικών τάξεων.
Τοπικές εορτές κάθε εταίρου, παγκόσμιες ημέρες, μαθητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές επισκέψεις και τόσα άλλα συνέθεσαν το παζλ της καθημερινής εκπαιδευτικής εμπειρίας μετουσιώνοντάς τη σε ένα παράλληλο σύμπαν ενεργούς σύμπραξης και συνειδητοποίησης της διαφορετικότητας ή μη. Όλες οι δράσεις μας έχουν αποτυπωθεί καλαίσθητα με πολλαπλά εργαλεία και εφαρμογές με αποτέλεσμα οι φωτοπαρουσιάσεις, τα βίντεο, τα ψηφιακά βιβλία, τα φύλλα εργασίας και τα ηλεκτρονικά λευκώματα να έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των συνεργατών μας.
Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν με την προβολή των τελικών προϊόντων τα οποία (συν)δημιούργησαν διαδραστικά αλλά και με το επιστέγασμα του επιτυχημένου ρόλου τους με ανάλογο πιστοποιητικό συμμετοχής και ενθύμια του ευρωπαϊκού ταξιδιού μας τους οκτώ τελευταίους μήνες! Μέσω της διαρκούς παροχής εσωτερικών κινήτρων, οι μαθητές μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους κατάφεραν επιτυχημένα να συγκροτήσουν μία παιδαγωγική ομάδα που εκπροσώπησε άξια τη σχολική μας μονάδα στην τελική ολοκλήρωση ενός κοινού ημερολογίου όπου διακρίνονται σαφώς το πόσα λίγα είναι ουσιαστικά αυτά που μας διαχωρίζουν και πόσο περισσότερα αυτά που μας ενώνουν σε επίπεδο σχολικού μικρόκοσμου ….

Μεθοδολογία

Σε όλες τις φάσεις του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε έμπρακτα η μέθοδος των σχεδίων εργασίας (project) και η ομαδοσυνεργατική μέθοδος-διαθεματική προσέγγιση σύμφωνα με το αναλυτικό σχεδιάγραμμα πορείας του έργου. Δημιουργήθηκαν δύο διακρατικές υποομάδες που εργάζονταν παράλληλα, προς την ολοκλήρωση του έργου οι δύο ομάδες από κοινού δημιουργούν πρωτότυπο υλικό μέσω δραστηριοτήτων σύμπραξης, συνεργασίας, αφόρμησης ιδεών και (συν)παραγόμενου αποτελέσματος. Το 1ο Δ.Σ. Σπάρτης ανήκει στην ομάδα Ελλάδας–Ουκρανίας, οι υπόλοιπες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο/Τσεχία) συνεργάστηκαν αρχικά μεταξύ τους. Ενδεικτικά αξιοποιήθηκαν τα ακόλουθα: καταιγισμός ιδεών (brainstorming), αφήγηση προσωπικών εμπειριών, παρατήρηση και έρευνα, παιχνίδι ρόλων, καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις, ιδεατές συνεντεύξεις κ.ο.κ.

Δραστηριότητες


Ακολουθούν με χρονολογική σειρά ενδεικτικά παραδείγματα των πολλαπλών δραστηριοτήτων που έχουν αναρτηθεί στον χώρο κοινών συνεργατικών δραστηριοτήτων και στο ημερολόγιο έργου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eTwinning εκ μέρους των δύο καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας του 1ου Δ.Σ. Σπάρτης. Μέρος αυτών των δράσεων έχουν αναρτηθεί φωτογραφικά και στον ιστότοπο του σχολείου μας. Δωρεάν διαδικτυακά εργαλεία και εφαρμογές αξιοποιήθηκαν προκειμένου να παραχθούν τα ακόλουθα: φωτοπαρουσιάσεις, ηλεκτρονικά βιβλία, ψηφιακά άλμπουμ-λευκώματα, βιντεοπαρουσιάσεις, στάδια συνεργατικής εργασίας/επικοινωνίας, εννοιολογική αναπαράσταση, (αυτο)αξιολόγηση κτλ.

Γνωρίζοντας τη Σπάρτη μέσω διαδραστικής φωτογραφίας
Παρουσιάζω το σχολείο μου
Έναρξη γωνιάς eTwinning στο σχολείο
Εορτασμός Halloween
Επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς και ελληνικού λαδιού
Εορτασμός Thanksgiving
Χριστούγεννα 2015
Ηλεκτρονικό βιβλίο ελληνικών εορταστικών εθίμων
Χειμώνας 2016
Χειμερινά βίντεο
Happy Valentine’s Day
Συννεφόλεξα
25η Μαρτίου 1821
Εθνικός ύμνος
Απόκριες
Αποκριάτικα βίντεο
Πρωταπριλιά
Τηλεδιάσκεψη Σπάρτης-Ουκρανίας
Πασχαλινό ηλεκτρονικό βιβλίο
Πασχαλινές ευχές μέσω βίντεο
Πάσχα 2016
Δραστηριότητες Βιβλίου Αγγλικών (Δ΄ τάξη)
Δράση υγιεινού φαγητού (Γ΄ τάξη)
Τραγούδι σωστής διατροφής
Πρωτομαγιά 2016
Η Άνοιξη στην Ελλάδα
Τελικό συνεργατικό προϊόν / ημερολόγιο για το σχολικό έτος 2015-2016 με τα σχολεία-εταίρους
Οφέλη προγράμματος ανά χώρα / αξιολόγηση μέσω δημοσκόπησης


Σύνολο καταχωρίσεων: 50   |    Ανάρτηση: Ομάδα Υποστήριξης Ιστότοπου, 14/06/2016   Εμφανίσεις: 2755

                                                               Προβολή όλων | Επιστροφή


ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ