Την Παρασκευή, 30 Μαρτίου, τελευταία ημέρα μαθημάτων προ των διακοπών του Πάσχα και μια μέρα πριν το Σάββατο του Λαζάρου, φτιάξαμε στο σχολείο μας τα «Λαζαράκια»,  τηρώντας ένα από τα πασχαλινά έθιμα της πατρίδας μας.

Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του κ. Κρομμύδα, του επιδέξιου φούρναρη της γειτονιάς μας, που μας προμήθευσε με όλα τα απαραίτητα υλικά, παρασκευάσαμε τα «Λαζαράκια», ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, δηλαδή όπως αναπαριστούν τον Λάζαρο στις εκκλησιαστικές εικόνες.     

Βήμα βήμα πλάσαμε την αφράτη ζύμη, δώσαμε σχήμα στο σώμα,  στα σταυρωμένα χέρια και το κεφάλι, που το διακοσμήσαμε με γαρίφαλα για μάτια και μπαχάρια για στόμα. Έπειτα τα «Λαζαράκια»  μεταφέρθηκαν στον φούρνο μέσα σε λαμαρίνες, όπου ψήθηκαν. Έφτασαν στο σχολείο μοσχομυριστά,πασπαλισμένα με ζάχαρη, σκορπώντας ενθουσιασμό και χαρά στους μικρούς πασχαλινούς  «αρτοπαρασκευαστές» .

Ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά του τον κ. Κρομμύδα, που κάθε χρόνο βοηθά με τον τρόπο του στη διατήρηση αυτού του εθίμου και ευχόμαστε σε όλους Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

Ανακοινώσεις

Περισσότερες Ανακοινώσεις